2
Mayıs
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

Ayşe öğretmenin kuvöz çilesi

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesi Meymendi köyünde öğretmenlik yapan 8 aylık hamile Ayşe Alçı, Elbistan Tıp Merkezi'nde "doğum zehirlenmesi" teşhisi ile sevk edildiği Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde boş kuvöz olmadığı için Malatya Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne götürüldü. Ancak Ayşe öğretmen boş kuvöz ve solunum cihazı olmadığı için burada da doğum yapamadı.

Yaşadıkları çileyi anlatan Mustafa Alçı, 1 yıl önce evlendiği eşi öğretmen Ayşe Alçı'nın 6 yıllık öğretmen olduğunu hamilelik izni kullanma hakkının bulunmasına rağmen fedakarlık göstererek, görevine devam ettiğini söyledi.

Köyde bulunan sağlık ocağının tüm imkanlara sahip olduğunu kaydeden Alçı, "Buna rağmen, gelen sağlık görevlileri, ebeler, iletişim olmaması, yolların kapanması nedeniyle hemen buradan ayrılıyorlar" dedi.

Kar nedeniyle, bulundukları köyde yolların uzun süre kapandığını ifade eden Alçı, bu nedenle eşinin tedavisini yaptıramadığını öne sürdü. Eşinin önceki gece fenalaştığını, vücudunun çeşitli yerlerinde şişmeler meydana geldiğini bunun üzerine Elbistan'daki bir tıp merkezine götürdüğünü belirten Alçı, burada yapılan ilk müdahalesinin ardından "doğum zehirlenmesi" teşhisi konulan eşinin Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildiğini kaydetti.

Önceki gece 23.00 sıralarında geldikleri hastanede doktorların 'doğum zehirlenmesi' teşhisi nedeniyle acil ameliyat olması gerektiğini söylediklerini anlatan Alçı, "Ancak boş kuvöz olmaması nedeniyle ameliyat gerçekleşmedi. Kendi çabamla Malatya'da kuvöz buldum. Bu defada ambulans sıkıntısı oldu. Yetkililer "Başbakan geliyor, ambulans veremeyiz" dediler. Daha sonra ambulans temin edildi, bu seferde doktor yok, bir tane doktor buldular onu da izinden çağırdılar. İl Sağlık Müdür Yardımcısı Can bey bana öyle söyledi. O ona pas atıyor, o ona atıyor. Sonuçta ölümü bekleyen benim eşim, benim çocuğum. Kimsenin umurunda değil" diye konuştu.

Hastane personelinin kendilerine yeterince ilgi göstermediğini öne süren Alçı, "Herkes, bilgisayarın başında internette, bir diğeri telefonla görüşüyor. Benim eşim ölüyor diyorum. Kimsenin umurunda değil. Bir insanın hayatı bu kadar mı ucuz" ifadelerini kullandı.

8 aylık hamile Ayşe Alçı ise "Önce kuvöz bulunamadığı için ameliyat olamadım. Kuvözü bulduk, bu defa da ambulans bulamadık. Ambulans bulundu, doktor bulamadık" dedi.

Ayşe Alçı, daha sonra bulunan ambulansla Malatya Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne götürüldü. Hastaneye yatırılan Ayşe öğretmen, kuvöz ve solunum cihazı olmadığı için burada da ameliyat olamadığını bundan sonrasının ne olacağını bilemediğini bildirdi.

Bu arada, Kahramanmraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ömer Faruk Kökoğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerinde 13 kuvöz bulunduğunu ve bu konuda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Bu yüzden hasta ve eşine ameliyat sonrası boş kuvöz sıkıntısı olabileceğini söyledik. Kendileri de Malatya'ya sevk edilmelerini istediler. Ambulansımızla hastayı Malatya'ya sevk ettik" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 17:42:34
Güncelleme :23 Şubat 2009 Pazartesi 18:16:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa alçı IP: 212.174.149.xxx Tarih : 16.10.2009 03:29:54

bebeğim şu an 8 aylık.yaşamaz ölür dediler yaşasada sakat ve organ eksikliği olur sırt kısmındaki deriler bütünleşmez dediler.ama tam tersine şükürler olsun bebeğim normal çocuklardan daha sağlıklı.Sütçü imam başhekimine sesleniyorum sayın ömer faruk kökoğlu ben sizin yüzünüzü dahi görmedim.siz nasıl oluyorda bana küvöz sorunu var diyorsunuz.ben hastanenizde tam bir doktor dahi görmedim.çünkü eşimi ilk getirdiğimde elbistan tıp merkezindeki tahlil sonuçları ve doktorumuz sayın günay dumanın gönderdiği açıklama kağıdıyla , tetkikleriyle mağnezyum ve serum desteği yapıldı.Belki tıp merkezinde yeterli tıbbi malzeme yoktur birde burada kan alın ve tahlil yapın dedim bana pratesyen efendi sen benim işime karışma çık dışarı dedi ve 30 dakika sonra önüme bir kağıt getirip şunu imzala dedi emrivaki bir edayla.hani benim çocuğumun hayatı beleş ya.imzalamayınca beni tersledi ve seninle uğraşamam kardeşim işim var gücüm var dedi.Bende iyi o zaman işin nerdeyse oraya git burda niye vakit harcıyorsun deyince bir daha onunda yüzünü göremedim.ömer faruk efendi senin hastanen sütçü imam değil online sormak  telefonla dahi aramadı.Bana emir verdiler  küvöz bul dediler.Telefonum 5325451478 ver beni savcılığa o günün telefon kayıtlarını araştırsınlar ve benim eğer yalanım varsa hakaretimin her türlü tazminine razıyım.Ve malatya özal hastanesinden kadın doğumcu doktor ayşe hanım bana okeyleyipte garanti verip karımı hastanenize sevk ettirip sonrada o boş küvözü preklamsi olan hemşirenize verdiğinizi biliyorum birde gözümün içine bakarak yalan söyleyip ben daha hiçbir hastam için gece hastaneye gelmedim sadece senin karın için burdayım diye yalan söyleyerek oysa hemşiren için orda olduğunu biliyorum çünkü hasta bakıcıların ben soğukta yağan karın altında ağlayıp Allah'a yalvarırken bana gelip içeri girmemi söyleyip içerde bana çay ikram edip gerçeği söylediler. Ve benimde size cevabım İnşAllah siz benim çektiğimi çekmezsiniz. İşte size tokat Kızım Rumeysa Hatice Nur bugün bana baba dedi yetermi. unutmadan daha 8 aylık  eğer kenthaber okeylerse kızımın resimlerini ve ses kayıtlarınıda vermeye hazırım.Saygılar