1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

B Termik Santrali gün sayıyor

Dünyanın sayılı kömür ve enerji üretim merkezleri arasında yer alan Elbistan-Afşin havzasında ikinci dev güç olarak kurulan B Termik Santrali, geçici kabule hazırlanıyor. Şu anda 4 ünite ile birlikte tam kapasite çalışan B Termik Santrali'nde yapımcı firmalar son kontrolleri ve çalışmaları sürdürüyor.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ne göre daha çevreci bir görüntü sergileyen ve daha modern ve donanımlı bir yapıya sahip olan B Termik'te son kontroller yapılıyor. Türkiye'nin enerji üretiminde büyük bir güce ve kapasiteye sahip olan B Termik, ülkedeki enerji açığının kapanmasına ciddi destek sağlamaya aday. Üretime başlayan ancak resmi kabulü şu ana kadar gerçekleşmeyen B Termik Santrali'nde geçici kabul için yapılan son çalışmalar hızlı bir tempo ile devam ediyor.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin 4 ünite ile tam kapasite çalıştığını belirten İşletme Müdürü Alper Özcan, kamuoyuna değerlendirmelerde bulundu. Özcan, "Şu anda Türkiye'de fazla enerji talebi yok. Barajların dolu olması böyle bir avantajı beraberinde getiriyor. Hidrolik santrallerimiz tam kapasite çalışıyor. Geçici kabul aşamasında olmamız nedeniyle 4 ünite birden çalışıyoruz. Bir süre sonra 3 ünite düşeceğiz" açıklamasını yaptı.

Geçici kabulün gerçekleşmesinin ardından ihtiyaca ve talebe göre istenilen düzeyde enerji üretimi yapabilecek duruma geleceklerini kaydeden Özcan, durumu, "1 Ağustos 2009'dan sonra veya talep gelmesi durumunda 4 üniteyi de devamlı olarak devrede tutabileceğiz. Yalnız kesin kabul çalışmaları ve son kontrolleri nedeniyle noksanların giderilmesi açısından firmalar bu çalışmaları yaptıktan sonra artık 4 ünite olarak devam edebileceğiz" sözleriyle ele aldı.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdür Özcan, ayrıca kesin kabulün çalışmaların tamamlanmasına bağlı olduğunu ifade ederek, "Bu son çalışma, kontrol ve tespitler bitmeden resmi kabul için şu gün demek yanlış olur. Şu anda birinci ünite için son safhalara geldik" dedi.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin günlük kömür tüketiminin ünitelere bağlı olduğunu dile getiren İşletme Müdürü Alper Özcan, "Tüketim, ünitelerin çalışma sistemine bağlı. Her bir ünite için ortalama 15 bin ton kömür, 4 ünitede ise yine ortalama tüketim 60 bin ton kömür tüketimine ulaşılabilecek" diye konuştu.
Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri'nin Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşıladığı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2009 Cumartesi 16:43:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?