1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Bakan dondurma kesti

BAKAN ERGÜN KAHRAMANMARAŞ'TA (2)

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Önceden siyasiler iş adamlarını yurt dışına götürürdü, artık işadamları siyasetçileri uluslararası fuarlara ve yatırımlarının bulunduğu yerlere götürüyor" dedi.

Partisinin Kasım ayı Genişletilmiş İl Divan Toplantısı'na katılarak partililerine demokratik açılımı anlatan Bakan Ergün, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır'ın, onuruna verdiği yemekte Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileriyle bir araya geldi.

Kervanhan Tesisleri'ndeki programda dünyaca ünlü Maraş dondurması kesmeyi de ihmal etmeyen Bakan Ergün, dondurmadan tadarak, gazetecilerin, "Nasıl buldunuz" sorusuna esprili bir yanıt vererek, "Gerçekten soğuk" diye konuştu.

Burada STK başkanlarına hitap eden Bakan Ergün, "Türkiye'de işadamının, sanayicinin, yatırımcının dinamizmi gerçekten çok ileri boyutlara ulaştı. Artık dünyaya daha açık, dünyadaki gelişmeleri daha yakından takip eden ve dünyanın her yerinde yatırım yapabilen, ticaret yapabilen, ortaklıklar kurabilen bir işadamı profiliyle karşı karşıyayız. Kabına sığmayan bir profil bu. Eskiden şöyle olurdu, devlet başkanları, başbakanlar, bakanlar, daha çok işadamının dünyayı görmesi için, oralarda iş yapabilmesi için tanıtalım, tanıştıralım diye birlikte götürürlerdi. Elbette bu da devem ediyor. Bugünkü dönemde ise siyasetin rolü, devletin rolü, daha çok ekonomik gelişmelere öncülük etmek, onların alt yapısını hazırlamaktır. Yoksa doğrudan doğruya ekonomik aktör olmak değildir. Artık fabrikaları kuracak olan yatırımı yapacak olan müteşebbistir. Çok şükür bu müteşebbis güce sahibiz. Sermaye birikimi, teknolojik birikim, bilgi birikimimiz dünyanın her yerinde iş yapmaya müsait. Dünyanın her yerinde, ülkenin her yerinde

işadamlarımız yatırımlarını, ortaklıklarını gerçekleştirirken, fuarlarda, yeni iş bağlantılarında, dünyanın başka yerlerinde bizi adeta peşinden sürüklüyorlar. Durum değişti. Eskiden siyasetçiler işadamlarını alıp bir yerlere götürürken, şimdi işadamları siyasetçileri 'şurada fuarımız var, şurada yatırımımız var' diyerek yurt dışına götürüyor. Gerçekten sevindirici bir durum" ifadelerini kullandı.

Sanayicilerin markalaşmaya da yönelmesi gerektiğini kaydeden Bakan Ergün sözlerini şöyle tamamladı:

"Biraz önce de belirttiğim gibi bir gün Çin'deyiz, bir gün Bağdat'tayız, bir gün Fas'tayız, bir gün Amerika'dayız. Gerçekten böyle, yetiştiremiyoruz bazen. Hem kriz ortamında ciddi açılışlar oluyor. Ciddi fabrikalar kuruluyor. Türkiye'de yatırımlar devam ediyor. Bunlar memnuniyet verici gelişmeler. Türkiye ekonomisi içine bulunduğumuz şartlarda, dünya şartlarında bu krizi bir miktar üretim kaybı, bir miktar istihdam kaybı, bir miktar ihracat kaybıyla geçiriyor. Ama bunların hepsi telafi edilebilir

kayıplar. Çünkü işadamımızın dinamizmi bunları telefi etmeye müsait. Öte yandan teknolojimizi geliştirmeliyiz. Düşük teknoloji ile yaptığımız işleri artık daha yüksek teknolojiyle yapmaya yönlenmeliyiz. Bunun içinde markalaşmaya, tasarım yapmaya, AR-GE çalışmalarına, inovasyona önem vermemiz lazım. Yoksa yerimizde sayarsak olmaz. Yerinde sayanı müşteri affetmiyor. Müşteri yeni ürünler istiyor. Yani tasarımlar istiyor. Yeni teknolojiler istiyor. Dünyada rekabet gücümüzü artırmak için de buna ihtiyacımız

var. Eğer bunu yakalayamazsak, markalaşamazsak, bakın dondurma yiyoruz. Bunu Kahramanmaraş'ta yeriz ama dünyanın başka yerinde yemek için de marka olması lazım. Bunun için de özel çalışmalar yapmaya ihtiyaç var. Bunu bize getirisi de yüksek oluyor. Daha kalitelisini yapsanız bile, kalite markalaşmak için tek başına yetmiyor. Bundan daha kalitesi düşük olan ama vaktiyle markalaşmış olan ürünler dünya pazarlarında daha fazla kar getirebiliyor. Üniversite sanayi işbirliğini mutlaka güçlendirmeliyiz. Sanayici ve üniversite birbirine küs olmamalı. Bilgiler, rafta duran bilgiler bir işimize yaramaz ki. Bilgilerin ürüne, pazara dönüşmesi lazım. Ticarileşmesi lazım."

Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk ise kentteki sanayi yatırımlarından bahsederek, "Küresel ekonomik kriz devam ediyor. Ancak şehrimizde krize rağmen hiç işçi çıkartılmadı aksine daha fazla istihdam sağlandı. Sanayiciler olarak talebimiz şu kriz ortamında teşvikin biraz daha uzatılması. Bu hiç kuşkusuz krizin atlatılmasında faydalı olacaktır" diyerek Bakan Ergün'ü KMTSO'nun Aralık ayı meclis toplantısına davet etti.

Bakan Ergün, daha sonra karayoluyla Gaziantep'e hareket etti.

BAKAN ERGÜN KAHRAMANMARAŞ'TA (2)
BAKAN ERGÜN KAHRAMANMARAŞ'TA (2)
İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2009 Cumartesi 19:50:05
Güncelleme :15 Kasım 2009 Pazar 23:32:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?