2
Mayıs
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

Balduk: 'Kriz fark edilmedi'

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk, 2007 yılı ile başlayan küresel mali krizin, parti kapatma davaları yüzünden Türkiye'de fark edilmediğini söyledi.

Balduk, düzenlediği basın toplantısında, ÖTV indirimlerinin ithal ürünlerden ziyade yerli ürünlere yapılması gerektiğini kaydetti. Balduk, "Bilindiği gibi küresel mali kriz 2007 yılı itibariyle başladı. 2008 mayısında ise bizde hissedilmeye başladı. Ancak ülkemizde, gündem çok farklı olduğundan parti kapatmalarla uğraşmaktan kriz fark edilmedi. Bugün geldiğimiz tablo ortada. Bu kötü tablo yıl sonuna kadar devam edecek. Amerika'da küçük bir iyileşme var gibi ancak ben bundan ümitli değilim. Bu gün bizim mal sattığımız ihracat yaptığımız piyasalar daraldı. Bu piyasalar rahatlatılmalı. Öte yandan devlet ÖTV ve benzeri indirimleri devam ettirmeli. Ancak bunu ithal ürünlere değil, yerli ürünlere yapmalı ve yerli ürünlerdeki üretimi canlandırmalı. Bunun nedeni, istihdam kaybını önlemek. Eğer piyasalar bu şekilde rahatlatılmazsa işsiz kalan insan sayısı her geçen gün artar" dedi.

Balduk, Ermenistan sınırının açılıp açılmamasına ilişkin bir soruya ise şu cevabı verdi:

"Türkiye Cumhuriyeti çok büyük bir devlet. Böylesine büyük bir devlet komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde olmak zorunda, ticaret yapmak, mal satmak zorunda. Geçmişte yaşanmış sorunlar olabilir, bu sorunlar barışçıl yollarla çözülmelidir. Biz Osmanlı'nın torunları olduğumuzu söylüyoruz. Böyle olunca çevremizdeki ülkeleri kanatlarımız altına almalı ve onların hamisi olmalıyız. Tarihsel misyonumuz bize bunu gerektiriyor" diye konuştu.

Mehmet Balduk, yeni kabinenin ise başbakanın inisiyatifinde oluşturulduğunu belirterek, Kahramanmaraş'a bir bakanlık verilmemesinin ise kendilerini üzdüğünü sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 12:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?