6
Mayıs
2024
Pazertesi
KAHRAMAN MARAŞ

Başkan deve kurbanı oldu

THY'nin filosunda bulunan RJ tipi uçakların kira sözleşmelerinin bitmesiyle iade edilişini 'deve keserek' kutlayan personele bu fikri veren THY Teknik A.Ş. Uçak Bakım Başkanı Şükrü Can görevinden alındı.

İnceleme başlatıldı ve...
13 yıl önce alınan ve kaza karnesi kabarık olan 11 adet RJ tipi uçak 2004 yılından itibaren üretici firmaya iade edilmeye başlanmış, son kalan uçağın iadesi de geçtiğimiz günlerde kabul edilmişti. Uçakların iade bakımlarını yapan Teknik A.Ş. personeli de önceki gün Uçak Bakım Başkanı Şükrü Can'ın fikri doğrultusunda apronda deve kesmişti. THY'den dün yapılan açıklamada, son RJ- 100 uçağının geri tesliminin belirlenen süreden önce tamamlanması nedeniyle Teknik A.Ş. çalışanlarının kendi inisiyatifleri doğrultusunda para toplayıp adak kurbanı kestikleri belirtildi. Konuyla ilgili ayrıntılı inceleme başlatıldığı, inceleme sonuçlanıncaya kadar Şükrü Can'ın görevden alınarak, genel müdür emrine çekildiği bildirildi.

Parayı da THY ödedi
Can'ın DHMİ ve Atatürk Havalimanı Emniyet Müdürlüğü'nden alınan izinle devenin aprona sokulduğunu söylemesine karşın havalimanı Mülki İdare Amiri olan Vali Yardımısı Vedat Müftüoğlu, böyle bir izin alınmadığını belirtti. Habipler'deki Küçükoğlu Hayvan Çiftliği'nden kilosu 6.5 YTL' den satın alınan 735 kg'lik deve için ödenen 5 bin 10 YTL 862 Ykr'un, Teknik A.Ş. adına fatura edildiği öğrenildi. Devenin kurban edilmesinin ardından Can, parayı teknik serviste çalışan personelin kendi aralarında topladığını söylemişti. 

Yıldırım: Bir aklı evvelin işi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, THY'de son RJ-100 uçağının iadesinin zamanından önce tamamlanmasının deve kesilerek kutlanmasına sert tepki göstererek, "Aklı evvel bir arkadaş hata yapmış. Onaylamam mümkün değil. Yanlış yapılmış" dedi. Bakan Yıldırım, apronda deve kesilmesini değerlendirirken, 75 yıllık bir tarihi bulunan THY'nin, Türkiye'nin bayrak taşıyan ulusal bir şirketi olduğunu vurguladı. "Aklı evvel bir arkadaşın yaptığı hatayı koca camiaya mal etmek yanlıştır" diyen Yıldırım, "Bu olayın onaylanacak bir yanı yok. Çok yanlış yapılmış. Gerekli talimatlar verildi. O arkadaş da görevden alındı" dedi. Bakan Yıldırım, "Bu arkadaşlar öyle anlaşılıyor ki kurban bayramına erken girmiş" şeklinde konuştu. 

Deve kesmenin cezası ağır

TBMM Adalet Komisyonu üyesi, CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, THY personelinin apronda sevinç gösterileriyle deve keserek Hayvanları Koruma Yasası, Hayvan Sağlığı Zabıta Kanunu ile gıdaların tüketimine ilişkin birden fazla yasayı ihlal ettiğini söyledi. "Ulu orta yerde deve kesersen cezaları da göze alırsın" diyen Eraslan'ın saydığı yasalara göre, para cezasının yanı sıra deveyi taşıyan aracın da 3 ay trafikten men edilmesi gerekiyor. Meclis Çevre Komisyonu Üyesi, Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler de aprondaki deve kesiminde Hayvanları Koruma Yasası'ndaki ilgili hükümler dikkate alındığında apronda deve kesen THY personeline toplam 7 bin YTL'ye yakın para cezası verilmesi gerektiğini söyledi.
SABAH
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2006 Perşembe 06:47:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?