1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Belediyeden mezbahaya kilit!

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde mülkiyeti belediyeye ait olan ve özel sektör tarafından işletilen mezbahane, sağlık koşullarına ve mevzuata uygun olmadığı için Afşin Belediyesi tarafından kapatıldı. Yeni kesimler ise Elbistan’da yapılacak.

22 Şubat 2008 tarihinde özel bir şirkete kiraya verilen mezbahanede Afşin Belediyesi tarafından yapılan incelemeler sonrası sağlık koşullarına ve mevzuata uyulmadığı gerekçesiyle kapısına kilit vuruldu. Büyük ve küçükbaş hayvan kesimleri ise, mezbahanenin tadilatına kadar Elbistan’da yapılacağı bildirildi.

Afşin Belediyesinin, Afşinbey Mahallesi Suluk yolu üzerinde bulunan mülkiyeti Afşin Belediyesine ait mezbahane tesisinde yapılan inceleme neticesinde, binanın fiziki yapı olarak mezbaha tesisi olmaya elverişli olmadığı, Tesisin teknik olarak hiçbir gereken donanımın bulunmadığı, hijyenik şartlar açısından uygun olmadığı, binanın tamirat ve tadilatla uygun hale getirilmesinin mümkün olmadığı, kapasite yönünden yetersiz olduğu, hayvan kesim sonrası sakatat ve artıkların ayrıştırması için uygun bölümlerin bulunmadığı, haşere ve bakterilerin kesilen hayvan etleri ile temasını önleyecek teknik malzeme bulunmadığı, dışarıdan; toz, toprak emisyon gazı v.s. girişlerini önleyecek tertibatın bulunmadığı ve kapıların direk dışarıya açıldığı Afşin Belediyesi tarafından tespit edildiği kaydedildi.

Afşin mezbahanesini yakından inceleyen Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, mezbahanenin içler açısı bir durumda olduğunu vurgulayarak, mezbahanenin bakım onarım çalışmalarının en kısa sürede başlayacağını söyledi.
Mezbahanenin kullanılır bir duruma 1 - 1,5 ay sonra geçeceğini belirten Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, “Tahmin ediyorum 1, 1,5 ay sonra Afşin’in problemini çözebilecek bir yere dönüştürülebilir. Ancak standartlar açısından şuan ki mevcut binanın istenen standartlara gelmesi mümkün değil. Sadece diğer yarım kalmış mezbahanenin tamamlanmasıyla gerçekleştirile bilir. Buda Afşin Belediyesinin ekonomik şartları açısından şu aşamada yapılabilir görünmüyor. Yap işlet devret modeliyle bir işletmeci bulunursa görüşülür anlaşılır yada oranın dört dörtlük kombine bir şekilde gelebilmesi için mücadele edeceğiz. Milletin parası harcanarak binanın kaba inşaatı yapılmış. Geri kalan iç tesisatının sağlanıp önümüzdeki sene, herhangi bir işletmeci bulunamazsa Afşin Belediyesi olarak biz yaparız” dedi.

Başkan Aydoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Zaman zaman çarşıda, pazarda mezbahaneyle ilgili bazen maksadını aşan sözler duyuyoruz. Tabi biraz insanları vicdana davet ediyoruz. Mezbahanenin şu haliyle Tarım Bakanlığının birkaç defa kapatılma uyarısı gelen bir yerin açık kalması mümkün değil. Bugün Afşin’e gelen etler standartları yüksek bir yerden geliyor. Bizde buna yakın bir tesis yapacağız. Ancak zamana ve kaynağa ihtiyacımız var.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 11:53:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?