1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

'Büyük Sürgün' 145. yılında anıldı

Kahramanmaraş'ta yaşayan Kafkasya kökenli vatandaşlar, 21 Mayıs 1864 gerçekleşen Büyük Sürgünü, düzenledikleri törenle andı.

Kafkas Kültür Derneği'nde düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende, Büyük Sürgü'nde ve Rusya'ya karşı verilen savaşta hayatını kaybeden Kafkasyalılar için mevlid-i şerif okundu, dualar edildi.

Törende konuşan Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği Başkanı Aytural Eyerci, değişik dilleri konuşan Kafkas kabilelerinin aynı acı kaderi paylaştığını söyledi. Eyerci, ecdatlarının ana yurtları olan Kuzey Kafkasya'da Çarlık Rusya ile mücadele ettiğini, Kafkas Toplumları'nın 21 Mayıs 1864 yılında dünyanın değişik yerlerine sürgün edilerek acı ve insanlık dışı zulümlerle baş başa kaldığını dile getirdi.

Çarlık Rusya'sının Kafkas toplumlarını sindirme politikasıyla tarihten yok etmek istediğini öne süren Eyerci; "Bu toplumlara üç seçenek sunuldu. Birincisi seçenek Çarlık Rusya'sının himayesine girmek, ikinci seçenek ölüm ve üçüncü seçenek ise sürgün olmuştur. Bunun üzerine pek çok soydaşımız başta Anadolu olmak üzere çeşitli coğrafi yerlere göç etmek zorunda kalmıştır. Bu gün burada bu haksızlığın ve acı kaderin 145. yılını anıyoruz. Rabbim bu acı kaderi hiçbir millete bir daha yaşatmasın. Bize kucak açan tüm Anadolu insanına şükran ve minnettarız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 21 Mayıs 1864 Büyük Sürgün'ü anlatan belgesel izlenirken, günün anlam ve önemini belirten şiirler ve konuşmalar yapıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2009 Cumartesi 10:38:11
Güncelleme :23 Mayıs 2009 Cumartesi 10:46:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?