2
Mayıs
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

Çeçenistan'ı Umutma sergisi

Çeçenistan Türkiye Fahri Konsolosu Medet Ünlü, "Türkiye Cumhuriyeti devlet olma açısından asla bir zafiyet yaşamamalıdır. Çünkü biz devletsizliğin ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz" dedi.

Çeçenistan Türkiye Fahri Konsolosluğu tarafından düzenlenen "Çeçenistan'ı Umutma" isimli fotoğraf sergisi düzenlenen törenle açıldı. Saygı duruşunda bulunulması, Türkiye ve Çeçenistan Milli Marşları'nın okunmasıyla açılan sergide, 250 fotoğraf gösterime sunulurken, Çeçenistan'da savaş yıllarında yaşanan insanlık dramı gözler önüne serildi.

Çeçenistan'ın Türkiye Fahri Konsolosu Medet Ünlü, 18 yıldır devam eden savaşın bir şekilde kamuoyunda unutulmuşluğunu bertaraf etmek için sergiyi açtıklarını belirterek, "Çeçenistan'da olup bitenleri Türkiye halkı ile paylaşmak istiyoruz. Dolayısıyla orada yaşanan insanlık dramını fotoğraflarla bir kere daha göstermek istedik. Geçmişte muhtelif uygulamaları farklı yerlerde yapmakla beraber bu fotoğraf sergisini bütün vilayetlerde açmayı planlıyoruz. Bu aynı zamanda Çeçenlerin bağımsızlık fikrinden asla vazgeçmediğinin de göstergesidir. Kurtuluş savaşının ne anlama geldiğini çok iyi bilen Kahramanmaraş'ta bu etkinliği yapmanın da ayrı bir anlamı vardır" dedi.

Ünlü, hükümetin başlattığı demokratik açılıma ilişkin bir soruya ise, Türkiye'nin devlet olma açısından asla bir zafiyetle karşılaşmaması gerektiğini söyledi. Devletsizliği en iyi kendilerin bildiğini ifade eden Ünlü, "Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi sınırları içerisinde yaşayan insanlar açısından huzurlu bir devlettir. Türkiye'de yaşayan insanlar devletine bağılılık konusunda sıkıntı yaşamaksızın barış ve huzuru devam ettirmeli.

Sorununun adaletli ve geçmişten, tarihi ve kültürel dokusu içerisinde dengeli bir çözümün yapılabilmesi, adaletin yerini bulması, çözümün kalıcı olma özelliğinin taşıması gerekir diye düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti devlet olma açısından asla bir zafiyet yaşamamalıdır. Çünkü biz devletsizliğin ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Bu ülkenin insanları bu ülkeden gurur duymalıdırlar" diye konuştu.

Daha sonra yapılan duanın ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Konuklar ve Çeçenistan'dan gelen bazı askeri yetkililer sergideki resimleri ilgiyle izlerken, serginin 16 gün açık kalacağı bildirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 14:27:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?