2
Mayıs
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

Çiçek Kahramanmaraş'ta

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye'nin artık yanlış yapacak mecalinin de, takatinin de olmadığını belirterek, "Lafın da doğrusunu söylememiz lazım, işin de doğrusunu yapmamız lazım. Türkiye temel istikametleri itibariyle iyi bir yerde iyi bir yoldadır. Biz bu politikaları sizlerle birlikte sürdüreceğiz" dedi.

Çiçek, AK Parti İl Başkanlığı Kongresi'ne katılmak üzere geldiği Kahramanmaraş'ta Vali Mehmet Niyazi Tanılır'ı ziyaret etti. Saat 10.00'da Valiliğe gelen Çiçek, Vali Tanılır'dan kent hakkında brifing aldı. Daha sonra inşaatı tamamlanan Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlik Başkanlığı'na gelen Çiçek, burada esnaf temsilcileriyle bir araya geldi.

Yaşanan global kriz ve hükümetin krizi önlemek için yaptığı destekler hakkında açıklamalarda bulunan Çiçek, hükümetin krizin etkisini azaltmak için 34.5 katrilyon destekte bulunduğunu söyledi. Çiçek, bu rakamın yatırım bütçesinin iki katı olduğunu belirterek, "Ülkenin genel gidişatı iyi yöndeyse toplumun her kesimi istifade etmeye çalışıyor ancak küreselleşen dünyada siz işlerinizi ne kadar iyi götürürseniz götürün sizin dışınızdaki meydana gelen gelişmeler de ister istemez, gidişatınızı, ekonominizi, politikanızı, etkiliyor. Bugün dünyada yaşanan bir ekonomik kriz var. Türkiye 1990'lı yılların ortasından itibaren belli aralıklarla bu krizleri yaşadı. Bu krizin ötekilerinden farkı öncekilerden farkı şu. Önceki krizler Türkiye'nin iç şartlarından iç dinamiklerinden kaynaklanıyordu.

Zamanında yapmamız gereken işleri yapmadığımızdan, almamız gereken tedbirleri alamadığımız için, bilinen tabir ile günü kurtaran popülist yaklaşımlar içinde olduğumuz için dünyada kriz yokken Türkiye krizi yaşıyordu. Bu defa
yaşadığımız kriz Türkiye'nin kendi iç şartlarından yönetim beceriksizliğinden kaynaklanmıyor, tam tersi dünyanın en güçlü ekonomilerinin içine girdiği ve herkesin yakinen takip ettiği sebeplerden kaynaklanıyor. Bunun tabi sonucu olarak Türkiye bundan az veya çok sektörler itibariyle toplum kesimleri itibariyle etkiliyor. Ama herkesin kabul ettiği dünyadaki bu küresel krize karşı en dirençli ülkelerin başında Türkiye geliyor. Geriye dönük aldığımız tedbirlerden dolayı. Hükümet olarak toplumun her kesimini rahatlatmak adına devletin imkanları içerisinde bir gayretin bir çabanın içerisindeyiz.

Sırf bu krizin tesirlerinin olabildiğince asgariye indirilmesi noktasında şu ana kadar sağladığımız desteğin tutarı 34.5 katrilyondur. Yatırım bütçesinin 14-15 katrilyon olduğunu hesaba katarsanız demek ki bunun iki katında fazlasını biz bu krizin tesirleri asgariye insin diye uğraştık. Daha da vermeye çalışıyoruz. Teşvikler çıkartıyoruz. Bir kısım kolaylıklar getiriyoruz. Niye 34.5 katrilyonda 55-60 değil. Devletin imkanı ancak buraya kadar yetiyor. Çünkü bu işin olduğundan çok fazla hesabı kitabı yapılmadan gündeme getirdiğinizde Türkiye'nin borç yükü artacaktır. Kriz döneminde yeterince vergi alamadığınıza göre devletin çarkını dışarıdan borçlanarak döndürmeniz lazım. Borçlarda borç yiyen kesesinden yer derler. Sizin kapınıza icra memuru gelir devletin kapısına da yabancı bankalar gelir IMF gelir şunu öde bunu öde. Bunları yapmadığınız takdirde de başınıza gelebilecek işleri de hep beraber tahmin edebilirsiniz" diye konuştu.

Vatandaşın rahatlatılması için azami gayreti gösterdiklerini vurgulayan Çiçek, "Günü kurtarma adına yapılan bir takım yanlışların faturasını bugün bizler ödüyoruz. İnşallah çocuklarımız ödemesin diye de hep beraber gayret ediyoruz. Devlet olarak bizim bu kriz nedeniyle sağladığımız teşvikin tutarını söyledik. Bunun yanında devlet bütçesinden başka türlü teşvikler de sağlanıyor. Türkiye'nin artık yanlış yapacak mecali de yok takati de yok. Lafın da doğrusunu söylememiz lazım işin de doğrusunu yapmamız lazım. Türkiye temel istikametleri itibariyle iyi bir yerde iyi bir yoldadır. Biz bu politikaları sizlerle birlikte sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.  KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, ziyaretin anısına, Cemil Çiçek'e bir adet ceviz oyma rahle, bir adet Kur'an-ı Kerim hediye etti. 

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti iktidarı döneminde, Türkiye'yi bir üçüncü lig ülkesi olmaktan çıkartıp, birinci lig ülkesi haline getirdiklerini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rahatsızlanarak iptal ettiği Kahramanmaraş programına, hükümet adına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti İl Başkanlığı kongresine katıldı.
12 Şubat Stadyumunda düzenlenen kongreye katılan ve yaklaşık 40 derece sıcaklık altında partililerine hitap eden Çiçek, Ak Parti'nin sıradan bir parti olmadığını ve millet tarafından kurulduğunu söyledi. İktidara gelişlerinin birilerinin lütfu olmadığını kaydeden Çiçek; "Dedik ki; 'Biz sıradan bir parti değiliz, bizim partimizi millet kurdu. Bizi iktidara getiren de bu aziz ve yüce millettir.' Biz yatay geçişlerle birlerinin iteklemesiyle, birilerinin oradan buradan parsel kayması yapar gibi,
milletvekillerini bir partiden diğer bir partiye aktarmasıyla, zoraki yollardan, anti demokratik yollardan iktidar olan bir parti olmadığımız gibi, bir iktidar da değiliz. Biz demokratik yollardan geldik. Milletimizin gücüyle geldik, milletimizin desteğiyle geldik. Bu gün iktidar oluşumuz, birilerinin lütfu değil, birilerinin akıbeti değil. Bu aziz milletin, yüce milletin takdiridir. Bu millete saygı duyuyoruz, minnet ve şükran duyuyoruz. Evvela bunun iyi bilinmesi, iyi anlaşılması lazım" dedi.
Türkiye'nin 6,5 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde çok önemli mesafeler kat ettiğini söyleyen Çiçek, üçüncü lig ülkesi olmaktan çıkartıp, birinci lig ülkesi haline getirdiklerini vurguladı.
Bakan Çiçek; "Olağanüstü şartlarda Türkiye'yi düzlüğe çıkarmaya, Türkiye'de demokrasinin standardını yükseltmeye Türkiye'yi birinci ligde oynayan bir ülke haline getirmeye gayret ediyoruz, olağan üstü şartlarda. 18 Kasım öncesini bir hatırlayın. Türkiye nereden, 6,5 senede nereye geldi. Buna bir bakmak lazım. Hatırı sorulmayan, fikri sorulmayan, politikası merak edilmeyen, ne yaptığı, ne yapacağı düşünülmeden, Türkiye'nin yönetildiğini hesaba kattığınızda, bu gün 6,5 sene sonra ne yaptığı, ne yapacağı
merak edilen, ne düşündüğü, hangi politikayı tercih edeceği, bütün başkentlerde merak edilen bir ülke haline geldik. Arka arkaya yaşanan krizler, ekonomik sıkıntılar Türkiye'yi dar bir boğaza getirmişti. Türkiye bir üçüncü lig ülkesiyken, bu gün birinci ligde top oynayan, birinci ligde politika yürüten, birinci ligde faaliyet gösteren bir ülke haline geldiyse, bu milletimizin desteği, Allah'ın yardımı ve partimizin ortaya koyduğu başarılı tablonun bir sonucudur" diye konuştu.
Türkiyesiz bir Avrupa Birliği'nin (AB), bu bölgede bir güç oluşturamayacağının altını çizen Çiçek; "Yeri gelmişken ifade edelim ki, Türkiye olmadan AB sorun çözen bir güç olamaz. Bir siyasi güç olabilir, bir ekonomik birlik olabilir. Ama Türkiye olmadan bir stratejik güç olamaz. Bunu herkesin iyi bilmesi, en evvela Avrupalı liderlerin bunu doğru anlaması, doğru kavraması gerekir" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin iktidarları döneminde Birleşmiş Milletlerde de önemli bir yere geldiğini vurgulayan Çiçek; "Biz birleşmiş milletlerin kurucu üyesiyiz. 50 seneyi aşkın bir süredir de Birleşmiş Milletler içerisinde yer alıyoruz. Ama Ak Parti iktidarı dönemine gelinceye kadar Türkiye'nin bir üçüncü dünya ülkesinden farkı yoktu. BM toplantılarına katılır, sadece parmak kaldırır veya kaldırmaz. Bütün yaptığı neredeyse birkaç çabadan birkaç gayretten ibaret. Ne zaman Birleşmiş Milletlerde oylama olsa bizim 55'e
yakın İslam ülkesine, dostumuz görünen bunca ülkeye rağmen 6 oydan fazla oy alamazdık. 190'a yakın ülke var, En haklı davanın takipçisiyiz. Bu kadar İslam ülkesi var. Bu kadar içerisinde yer aldığımız dost ve müttefik ülke dediğimiz ülke var. Oylamaya gelince aldığımız oy 6'yı geçemez. Neden? Çünkü Türkiye kendisini anlatamadı. Çünkü Türkiye kendisini yeterince savunamadı. İçine kapandı, iç kavgalar, koalisyon pazarlıkları milli meselelerimizi unutturdu" ifadelerini kullandı.
Çiçek, kongrede yaptığı konuşmanın ardından kısa bir süre özürlülerle konuşarak, Ramada otele geçti. Çiçek burada, eski Dışişleri Bakanlarından Hikmet Çetin ile birlikte inşaatı tamamlanan Ramada otelin açılışını gerçekleştirdi.
Çiçek, otelin açılışında yaptığı konuşmada, yaşanan global kriz orta yatırım yapan firmaların 9 defa düşündüğünü belirterek; "Bu kriz ortamında böyle bir yatırımı gerçekleştiren ve bu güzel oteli Kahramanmaraş'a kazandıran otel idarecilerine teşekkür ediyorum" dedi.
Çiçek, daha sonra karayolu ile kentten ayrılarak Adana'ya hareket etti. 

 

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 17:02:12
Güncelleme :21 Haziran 2009 Pazar 18:37:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?