8
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Çiftçilere 'alternatif ürün' tavsiyesi

Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Mustafa Paksoy, bereketli toprakların en iyi şekilde değerlendirilmesi için, çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmesi gerektiğini söyledi. 

Paksoy, yaptığı açıklamada, Elbistan Ovası'nın birçok ürünü yetiştirme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayarak, çiftçilerin, "Tek tip ürün" fikrinden kurtulması gerektiğini kaydetti. Bu konuda Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü'ne görev düştüğünü ifade eden Paksoy, birlikte hareket edildiği takdirde güzel sonuçların alınabileceğine dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl ayçiçek üretiminde çiftçilerin adeta hüsrana uğradığını dile getiren Poksay, toprağın yorgun olması ve şartların zorluğu nedeniyle ortaya çıkan sıkıntıların sadece kooperatif kurmakla giderilemeyeceği görüşünü savundu. 

Paksoy, tarımdan hayvancılığa, meyvecilikten birçok kaliteli ürüne kadar tüm nimetlerin elde edildiği Elbistan'da pancara konan kotalar, mısırda yaşanan hüsran ve tahılda istenilen düzeyde elde edilemeyen gelir nedeniyle çiftçilerin hep mağdur olduğunu ifade etti. Paksoy, "Çiftçilerimiz bu konuda, kooperatifleşme yönünde çalışmalar içinde oldu ama sağlıklı üretimin yapılamadığı ve kaliteli ürün elde edilemediği durumlarda kooperatifler ne yapabilir. Zarar eden çiftçilerin bu mağduriyetlerini kooperatif nereye kadar karşılayabilir. Kooperatif başarılı ve bol verimle yürüyebilecek bir girişimdir. Elde edilen ürünlerde istenilen kalite elde edilmeyerek zarar edilirse kooperatif kime ne yapsın?" dedi. 

Çiftçilerin ülke için vazgeçilmez insanlar olduğunun altını çizen ETSO Başkanı Mustafa Paksoy, Elbistan çiftçisinin mutlaka alternatif ürünler arayışı içinde olması gerektiğini kaydetti. Paksoy, şunları söyledi:
"Elbistan Ovası'nda toprak çok yorgun. Bazı ürünlerde yapılan ısrarlı üretimler ne yazık ki istenmeyen sonuçlar yaratıyor. Elde edilemeyen ve kalitesi düşük olan ürünlerde uğranan zarar zaman zaman büyük sonuçlar doğruyor." 

Verimli Elbistan Ovası'nın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Paksoy, "Bu konuda tüm çiftçilerimiz, Elbistan İlçe Tarım Müdürlüğü ile sürekli ilişki içerisinde olmalı ve hangi ürünü ekeceği konusunda bilimsel ve gerçek tavsiyelere uymalı. Ayrıca, Elbistan Ziraat Odası Başkanlığı ile sık sık görüşmeler yapılarak, girişimler ona göre yapılmalıdır. Eğer bu bilimsel girişimler ve sistemli çabalar sarf edilmez ise, çiftçilerimiz yine aynı durumlarla karşılaşabilir. Tabi ki bu durum kimse tarafından istenmez" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2007 Perşembe 16:22:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hamit demir IP: 88.226.73.xxx Tarih : 24.02.2007 22:55:17
Sayın başkanım... ben göksunda yaşamaktayım.Aynı konuda biz daha önce göksunda yayınlanan yerel gazetede yazılar yazmıştık.Hatta çok güzel alternatif ürünler tespit ettik tohumluk temininden pazarlamaya kadar tüm aşamalar için çözümleri ve ilgili kişileri bulmuştuk.Ancak bizim çiftçi olmamız ve bı girişlerde bulunmamız ilçedeki bazı kurum yöneticilerini rahatsız etti.Bizim ülkemizde halka yeni birşey öğretmek bazılarının rahatına dokunur ve rahatınızdan olursunuz. Size başarılar benim de elbistan eniştesi olarak başaracağınıza inanıyorum.