1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Çin'in katliamına STK'lardan tepki

Kahramanmaraş Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Yusuf Bülbül, dünya Doğu Türkistan'da yaşanan katliama sessiz kaldıkça Çin'in katliamlara devam edeceğini belirterek, "Doğu Türkistan'daki kardeşlerimiz, Endülüs'teki Müslümanlar gibi toptan bir soykırımla karşı karşıyadır" dedi.

Kahramanmaraş Platformu'na mensup 50 sivil toplum kuruluşu, düzenlenen basın açıklaması ile Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de Uygur Türklerine yönelik saldırıları protesto etti.

Özel İdare İş Merkezi önünde toplanan yüzlerce kişi, ellerinde taşıdıkları "Türkiye uyuma Türkistan'a sahip çık", "Doğu Türkistan Endülüs olmasın", "Unutma onlar bizim kardeşimiz" yazılı dövizler ve attıkları sloganlarla katliama tepki gösterdiler. Sivil toplum kuruluşları adına ortak basın açıklamasını okuyan Kahramanmaraş Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Yusuf Bülbül, 5 Temmuz'da başlayan olaylarda resmi rakamlarda gösterilmese de 3 bin Uygur Türkünün katledildiğini söyledi.

Yaşanmakta olan insanlık dramına uluslararası toplum kuruluşlarının sessiz kalmasının kendilerini derinden üzdüğünü belirten Bülbül, "Çin'in katlettiği insan sayısı 3 bini bulmuştur. Doğu Türkistan'daki kardeşlerimiz ne yazık ki Endülüs'teki Müslümanlar gibi toptan bir soykırımla karşı karşıyadır. Sürgün cezaları, zorunlu kürtaj politikaları, eğitim ve sağlık hizmetlerinin engellenmesi, ekonomik ambargo, işgücü sömürüsü, nükleer denemelerde bölge halkının kobay olarak kullanılması, din ve düşünce özgürlüğünün yasaklanması gibi insanlık dışı uygulamalarla bölge halkı yıllardır dini, etnik ve küresel bir soykırıma tabi tutulmaktadır. Türkiye'ye uluslararası alanda her zamankinden daha fazla görevler düşmektedir. Doğu Türkistan Türkiye'nin tarihi sorumluluğu altındadır. Başta Birleşmiş Milletler, uluslararası kurum ve kuruluşlar ve özellikle üyesi bulunduğumuz Güvenlik Konseyi acil toplantıya çağrılarak, kalıcı ve etkili çözümler üretilmelidir" dedi.

Bülbül, hükümeti 1998 tarihinde yayınlanan Çin hükümeti ile ilgili Başbakanlık Genelgesi'ni acilen kaldırmaya çağırarak, "Çin hükümeti ile geçmiş koalisyon hükümetleri döneminde 23 Aralık 1998 tarihinde çıkarılan Doğu Türkistan'la ilgili insanı yardım faaliyetlerini engellemeye yönelik, Türkistanlıları dünyada yalnızlaştıran 36 sayılı Başbakanlık Genelgesi'nin acilen kaldırılması yönünde hükümet yetkililerini uyarıyoruz. Her zaman olduğu gibi mazlumlar ve mağdurlar için en öncü bir ses olmalıdır Türk milleti. Gazze için göstermiş olduğumuz tepkinin aynısını, hatta daha fazlasını Doğu Türkistan için de aynı şekilde göstermek zorundayız. Kahramanmaraş Platformu olarak Çin mallarını ve Çin zulmünü boykot etmeye davet ediyor, bütün zalimleri, vahşileri ve barbarları şiddetle kınıyoruz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından platform üyeleri ve bazı küçük çocuklar, Çin malı oyuncakları kırarak yapılan katliama tepki gösterdiler. Bu arada, cuma namazının ardından Doğu Türkistan'da katledilen Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazı kılınacağı bildirildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 14:30:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?