6
Mayıs
2024
Pazertesi
KAHRAMAN MARAŞ

Devlet Bakanı Beşir Atalay K.Maraş'ta

Devlet Bakanı Beşir Atalay, yerel basının demokratik sistemin en önemli gereklerinden biri olduğunu ifade ederek, "Hükümet olarak, yerel basınımızın güçlenerek yaşamasını daima istiyoruz. Bu yönde mümkün olanı da yapmaya çalışıyoruz" dedi. 

Bir yakınının cenaze törenine katılmak üzere Kahramanmaraş'a gelen Devlet Bakanı Beşir Atalay, Kahramanmaraş Valiliği'ni ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Atalay, "2002 yılında hükümet olmadan önce çıkartılan bir ihale kanunu vardı. Yerel basının temel gelir kaynağı olan resmi ilanlarda limiti çok düşürmüştü. İlde yapılacak olan yatırımlar ile ilgili 25 milyar Türk lirasına kadar ilanların yerel basında çıkma durumu ve zorunluluğu vardı. Biz hemen hükümet olduğumuz yıl 2003 yılında bunun üzerinde çalıştık. İhale Kanunu'nda değişiklik yaparak bu limiti 11 trilyon liraya çıkardık. O zaman bayağı bir sıkıntı olmuştu ama böylece yerel basını rahatlatmıştık." dedi. 

2004 yılında Basın Kanunu'nda genel bir düzenleme yaptıklarını hatırlatan Atalay, şunları söyledi: 

"Eski kanun 1950 yılında çıkmıştı. Ulusal basın, bölgesel ve yerel ayrımı yoktu. Basın suçları ile ilgili olarak öngörülen cezalarda da bir ayrım yoktu. Yani İstanbul'da çıkan ve Türkiye genelinde yayımlanan bir gazete ile Kahramanmaraş'ta çıkan bir yerel gazetenin ödeyeceği cezalar arasında bir fark gözetilmiyordu. Hakim takdir ediyor, belki biraz daha küçük bir miktar öngörüyordu. Biz o tasnifi getirdik. Genel, bölgesel ve yerel tasnifini yaparak, bunlar için öngörülecek cezaları da o oranda belirledik. Yerel basınınki çok sembolik manada diyebileceğimiz çok az tabanlarda ve alt dilimlerde olmuştur." 

Yerel basının hem il ve ilçelerin kalkınmasında rol oynadığını hem de açık toplumun en önemli enstrümanları ve öncüleri olduğunu ifade eden Atalay, "Yerel basın, demokratik sistemin en önemli gereklerindendir. Hükümet olarak biz, yerel basınımızın güçlenerek yaşamasını daima istiyoruz. Bu yönde mümkün olanı da yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu. 

Bir gazetecinin Meclis tatile girmeden önce imzaya açılan yeni ihale taslağında yerel basında yayımlanacak olan resmi ilanların büyüklüğünün azaltıldığını ve bu durumun yerel basının gelirlerini büyük miktarda kısacağı konusu hakkındaki görüşlerini sorması üzerine Bakan Atalay, şu cevabı verdi: 

"Bildiğim kadarıyla bu taslak Bakanlar Kurulu imzasından geçmedi. Ama ihale kanunu üzerinde bir taslak çalışması var, onu biliyorum. Yatırımları biraz daha hızlandırmayı öngören tedbirler orada çalışılıyor. Bizde İhale Kurumu var biliyorsunuz ve 9 üst kuruldan birisidir. O tür talepleri de var. Ama henüz kesinleşmiş ve tasarı haline gelmiş bir şey yok." 

TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, AK Parti milletvekilleri Ali Sezal, Hanefi Mahçiçek, Mehmet Ali Bulut, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Jandarma Komutanı Albay Ernail Keleş ve Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek'in de hazır bulunduğu ziyarette Vali Atış, Bakan Atalay ile beraberindeki Kahramanmaraşlı şair-yazar Rasim Özdenören'e kentin meşhur küçük ceviz oyma sandığından hediye etti.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2006 Pazar 13:00:44
Güncelleme :13 Ağustos 2006 Pazar 13:13:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?