1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Doğa Eğitimi Projesi start aldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gürbüz, çevresi kirli olan birçok ülkede insanların ibadethanelerini ve evlerini temiz tuttuğunu belirterek, "Biz de insanlara doğayı, bir ibadethane veya kendilerinin oturduğu bir ev düşüncesi fikrini aşılarsak, tüm doğa kirlilikleri ortadan kalkacaktır" dedi.

KSÜ ve TÜBİTAK işbirliği ile hazırlanan Kahramanmaraş Doğa Eğitimi Projesi başladı. KSÜ Osman Tekinel Konferans salonunda başlayan eğitimde 20-30 Temmuz tarihleri arasında Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen kamu görevlisi ve üniversite öğretim görevlilerine, doğa problemleri ve çözüm yolları hakkında bilgiler verilecek. 2-10 Ağustos tarihleri arasında ikinci aşaması gerçekleştirilecek eğitimin ardından, katılımcılar yoluyla projenin daha geniş çerçevelere ulaştırılması hedefleniyor.

Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gürbüz, programda yaptığı konuşmada, proje ile doğayı bir laboratuar olarak kullanarak, insanlara doğayı sevdirmeyi ve böylelikle çevresel sorunları engellemeyi amaçladıklarını söyledi. Evrenin bu gün dahi tam olarak keşfedilemeyen ve sonsuzluğu ifade eden bir kavram olduğunu belirten Gürbüz, insan ve evrenle yani doğa ile sürekli bir ilişkisinin olduğunu dile getirdi. İnsanoğlunun bencil olduğunu öne süren Gürbüz, "İnsanoğlu bencildir ve hep doğadan alır, ancak doğaya hiçbir şey vermez. Vermediği yetmez, hatta doğayı bozar. Yani hem doğayı sömürüyor, hem de bozuyor. Bu nedenle bir doğa eğitimine ihtiyaç var. Biz de doğayı bir laboratuar olarak kullanarak, evrendeki düzenin ve mekandaki ekosistemlerin işleyişini anlatmak istiyoruz" dedi.

İnsanlara muhakkak doğa sevgisinin aşılanması gerektiğini işaret eden Gürbüz, içinde doğa sevgisi taşıyan insanın, insanlara karşıda sevgi besleyeceğini kaydetti.

İnsanlarda doğayı bir ibadethane olarak görme fikrini aşılamaya çalıştıklarını işaret eden Gürbüz, "Bir örnek vermek istiyorum. Dünyada bazı ülkeler vardır, baktığınızda yolları pis ve çöp doludur. Ancak ibadethanelerine, evlerine baktığınızda tertemizdir. İşte bu nedenle biz doğayı, insanların ibadethanesi veya evi olarak görmelerini sağladığımızda, doğada sevilecek ve temizlenecektir. Bu sıkıntıları da ancak eğitimle, insanlara karşı iyi bir doğa eğitimi ile aşabiliriz" diye konuştu.

Gürbüz, projeyi Kahramanmaraş'ta gerçekleştirmelerinin nedeninin ise, kentin doğal ve tarihi güzellikler bakımından çok yönlü bir yapıya sahip olması olduğunu söyledi.

Projenin açılışında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı ise, kentin tarihi ve kültürel yönleri hakkında konuklara bilgiler verdi. Kentin, kurtuluş mücadelesinde gösterdiği başarı ile madalya almaya hak kazandığını söyleyen Küçükdağlı, "Şehrimiz tarih ve kültürel yönden de madalya almaya layıktır. Çünkü kentin tarihi çok eskiye dayanır ve bir çok medeniyet bu coğrafyada yaşamıştır. Adım atılan her yerde kesinlikle insanlık namına bir şeyler bulursunuz" ifadelerini kullandı.

KSÜ Rektör Yardımcısı Özden Görücü de üniversite olarak, bu tür araştırmaların ve etkinliklerin her zaman yanında olduklarını belirterek, toplumda iyi bir doğa ve çevre bilincinin oluşturulması için bu tür çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Projenin açılışı nedeniyle düzenlenen programa Vali Yardımcısı Servet Güngör, İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak ile çok sayıda ilgili katıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 11:51:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?