8
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Domates'te 'Dormancia' bereketi

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 3 yıl önce ekimine başlanan "Dormancia" türü domatesten başarılı sonuçlar alınmaya başlandı.

Küresel ısınma ve kuraklığa bağlı sorunlar nedeniyle tarımda büyük sıkıntılar yaşanırken, Elbistanlı Ziraat Mühendisi Ferudun Hurmanlı tarafından yörede başlatılan "Dormancia" cinsi domates üretimi, çiftçinin yüzünü güldürmeye başladı. Hurmanlı Tarım İşletmeleri'nin sahibi Ferudun Hurmanlı, tüm ülkede domates hasadı biterken, bu projeyle tarladan tonlarca domatesin müşterilere ulaştırıldığını söyledi.

Çiftçiye yeni açılımlar sağlamak amacıyla başlattıkları projenin tüm Türkiye'ye örnek olacağına inandığını ifade eden Hurmanlı, "'Dormancia 7345' domates çeşidi ile çok başarılı olduk. Hala A kalite domates hasadına devam ediyoruz. Elbistan çiftçisini tarımda yaşanan birçok olumsuzluklara rağmen bu üretime yönlendirmeye çalıştık. 3 yıllık çabanın karşılığını hala tarladan ürün olarak alıyoruz" dedi.

Eylül ayının sonuna yaklaşıldığında, Türkiye genelinde domateslerin kuraklıktan ve aşırı sıcaktan tarlada yok olduğuna dikkat çeken Hurmanlı, "Biz ise uzun deneyim aşamasından sonra domateste yeni bir döneme kendimizi hazırladık. Bu projeyi birçok çiftçi arkadaşımıza anlatarak üretim yapmalarını sağladık" diye konuştu.
Bu yıl 215 dönüm arazide "Dormancia" çeşidi domates üretimi gerçekleştirildiğini belirten Hurmanlı, toplam rekolte beklentisinin ise 720 ton civarında olduğunu kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 11:21:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?