1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Dünyanın en iri cevizi!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından yapılan ceviz araştırmaları meyvelerini vermeye başladı. Sütyemez'in 'Maraş 18' ve 'Sütyemez 1' cevizleri dünyanın en iri cevizleri arasına girdi.

KSÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde, 1994 yılından beri devam eden araştırma sonucunda elde edilen iki ceviz çeşidi üzerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılan neticesinde 2 ceviz çeşidinin 8 Nisan 2009 tarihinde bakanlık tarafından tescil edilmesine karar verildi.

Öte yandan, söz konusu ceviz çeşitlerinin Türk ve dünya ceviz üreticilerine sunulmak üzere bakanlığın milli çeşit listesinde yer alıp yayınlanması sağlandı.

Doç. Dr. Sütyemez, yeni ceviz çeşitlerinin birine ıslah edildiği şehrin adından dolayı "Maraş 18" diğerine ise araştırmayı yaptığı için "Sütyemez 1" isimlerinin verilmesinin uygun görüldüğünü söyledi.

Sütyemez, ıslahı yapılan ve tescili sağlanan ceviz türlerinin kalite, verim ve irilik bakımından Türkiye ve dünyada yetiştirilen standart ceviz çeşitlerinin çoğundan çok daha üstün özellikleri ile dikkat çektiğini kaydetti.

Ceviz türleri hakkında bilgiler veren Sütyemez, 'Sütyemez 1' ceviz çeşidi, kalite ve verimli olan bu çeşidin iç kalite değerlerinin yüksekliği yanında önemli özelliği upov kriterlerine göre çok iri olmasıdır. Ceviz meyve türünde aranan ilgili kriterlere göre bu ceviz çeşidi, bugüne kadar gerek yurt içinde gerekse yurt dışında verim ve kalite özellikleri belirlenerek tescil edilmiş dünyanın en iri cevizidir ve ağırlığı 26.63 gramdır.

'Maraş 18' ceviz çeşidi ise, kalite verim ve lezzet yönünden son derece üstün özelliğe sahip olup, iç oranı yüzde 55 ve diğer iç kalite özelliklerinin yüksek olması yanında iç kurduna karşıda dayanıklıdır. Ceviz yetiştiriciliğinde aranan en önemli özelliklerden birisi de meyve içinin tüm ya da en fazla iki parça çıkmasıdır. Bu özellik bakımından Maraş 18 ceviz çeşidi çok yüksek orana sahiptir" dedi.
Bakanlık kayıtlarına göre Türkiye'de 1990 yılından bu yana tescil edilmiş bir ceviz çeşidi bulanmadığını dile getiren Sütyemez, "Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen ceviz çeşitlerinden sonra, yaklaşık 19 yıldır ülkemizde herhangi bir kurum tarafından ceviz çeşidinin geliştirilmesine yönelik olarak tescil kaydına rastlanmamıştır.

Sütyemez, kalite ve verim bakımından üstün özelliklere sahip bu ceviz çeşitleri ile kurulacak kapama ceviz bahçeleri ile üreticilere ve ülkeye önemli katkılar sağlanacağını belirtti. Sütyemez, ceviz üzerindeki araştırma ve çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 20:34:25
Güncelleme :8 Mayıs 2009 Cuma 20:43:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?