4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAHRAMAN MARAŞ

Engelli öğretmenin meslek aşkı

GÖRME ENGELLİ ÖĞRETMENİN MESLEK AŞKI

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde görev yapan görme engelli Tarih Öğretmeni Hacı Tosun, verdiği eğitimle öğrencilerinin sevgisini kazandı. Tosun, “Özürlülere balık verilmemeli, balık tutmak öğretilmeli” dedi.

4 yaşındayken geçirdiği trafik kazası nedeniyle yüzde 95 görme kaybı yaşayan Hacı Tosun’un meslek aşkı ve azmi görenlerin takdirini topluyor. İlköğrenimini Niğde’de ve Ankara’da, lise tahsilini ise Kayseri’de tamamlayan Tosun, Gazi Üniversitesi Tarih Öğretmenliği bölümünü bitirerek mesleğe giriş yaptı.

Bir çok yerde görev yapmasının ardından 320 öğrencinin eğitim gördüğü Afşin Kız Meslek Lisesi’ne atanan Tosun, eğitim verdiği öğrencilere ışık oluyor. Her gün tek başına 800 metre yol yürüyen Tosun, Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini engellilerin oluşturduğunu belirterek, bunların eğitime yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. “Özürlülere balık verilmemeli, balık tutmak öğretilmeli” diyen Tosun, şöyle konuştu:

“Ülkemizde yaklaşık 700 bin görme özürlü kardeşimiz bulunuyor. Bu görme özürlülerden yüksek eğitim almış yani üniversite okumuş olanların oranı ise oranı yüzde 2 civarında. Yani 700 bin özürlü arkadaşlarımızdan çok az bir kısmı okula devam etmiş. Geri kalan özürlülerin maalesef eğitim haklarından haberleri yok. Ailelerin bilinçsizliği nedeniylede eğitim hayatına yönlendirilemiyor ve birçok özürlüde toplumun genelinde bir problem haline geliyor. Biz bunun için özürlülere, balık vermeyin balık tutmayı öğretin diyoruz. Balık tutmaya nasıl öğretebilirsiniz? Destek vererek ve onu eğitim sürecine katılmasına yönlendirmekten geçer. Zaten gerekli şartlar sağlandığında yapılmayacak bir şey yoktur.”

Mesleğini sevdiğini ve öğrencilerine en iyi ders ortamını sağlamaya çalıştığını dile getiren Tosun, “Bizim görme özürlülerine yönelik sesli programlarımız bulunmakta. Ben akşam bilgisayarda çalışıyorum ve önemli olan noktaların çıktısını alıp ders öncesi tahtada olmasını sağlıyorum. Zaten yazlılarda optik okuyucu sayesinde hallediyoruz. El yazısı olan şeyleri ise bir refakatçi arkadaşımız yardımıyla okuyor ve gerekli olan notları veriyorum. Yazılılarda ise refakatçi bir arkadaşlara okuyorum. Öğrencilerimde kurmuş olduğum iyi diyaloglarla dersi neşeli bir hale getiriyorum ve bu sebeple öğrencilerim sınıfta yaramazlık yapmıyorlar” diye konuştu.

GÖRME ENGELLİ ÖĞRETMENİN MESLEK AŞKI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2011 Çarşamba 15:36:02
Güncelleme :21 Nisan 2011 Perşembe 11:56:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?