Kahramanmaraşın Türkoğlu İlçesine bağlı Beyoğlu Beldesinde, 1954 yılında kurutularak tarıma açılan 94 bin dönüm arazinin 70 bin dönümü, 51 yıldır her kış yağan yağmurla sular altında kalıyor.
Dönemin Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Süleyman Demirel tarafından kurutulan Gavur Gölü, bölgede yaşayan 3 bin çiftçiye tapu verilerek tarım arazisi haline getirildi. Ancak gölün kurutulmasının ardından arazilerini işleten çiftçiler bir türlü verim alamadı. Yağan yağmur nedeniyle çiftçilerin ektikleri ürünler her yıl su altında kaldı. DSİ tarafından açılan drenaj kanalları, çiftçilerin yüzünü bir türlü güldürmedi. Beyoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, çiftçilerin her yıl emeklerinin boşa gittiğini belirterek, şunları söyledi:
"1954 yılında göl kurutulduktan sonra çiftçilere arazi paylaştırıldı. Bölge insanı da tapusunu alarak çiftçilik yapmaya başladı. Ancak kışın yağan yağmur nedeniyle kurutulan göl alanı su tutmaya başladı. Her yıl 94 bin dönüm tarım arazisinin 65-70 bin dönümü su altında kalıyor. Yani çiftçi her yıl boşa ekim yapmış oluyor. DSİ tarafından bu suyun boşaltılması için çalışma yapılıyor. Çiftçiler perişan."
Her yıl 30 trilyon bir kaybın yaşandığını anlatan Okumuş, yetkililerin üzerine düşeni yapmasını beklediklerini kaydetti. Halen 3 bin çiftçinin bu alanı kullandığını vurgulayan Belediye Başkanı Okumuş, "Temmuz ve Ağustos aylarında su çekildikten sonra vatandaşlarımız arazilerini bakıma alıyor. Genellikle mısır ve buğday ekimi yapıyor. Ancak her yıl aynı film gözler önüne seriliyor. Yağan yağmur nedeniyle bütün arazi su altında kalıyor. Her yıl trilyonlarca kayıp yaşanıyor" diye konuştu.
Arazinin çok verimli topraklardan oluştuğunu kaydeden Okumuş, "Çiftçilerimiz farkında olmadan organik tarım yapıyor. Çünkü ne gübre ne zirai ilaç ne su istiyor. Eğer sorun çözülürse, burası Türkiyenin en büyük organik tarım sahası olabilir" dedi.
Gavur Gölünün kurutulmadan önce kuş cenneti olduğunu hatırlatan Başkan Okumuş, "Burası göçmen kuşların uğrak yeriydi. Özellikle Afrikaya giden kuşlar burada konaklardı. O tarihlerde 350 çeşit kuş türü vardı. Göl kurutulduktan sonra ancak 10 kuş türü gözleniyor" şeklinde konuştu.
Beyoğlu Tarımsal Kalkındırma Kooperatif Başkanı Yunus Güzel ise, "50 yıldır çalışma olmadığından binlerce tarım arazisini su basıyor. Buraya mutlaka drenaj kanalları yapılması gerekiyor. Çiftçilerimiz Nasrettin Hocanın göle yoğurt çalması gibi her yıl ürün alabilmek için ekim yapıyor fakat her yıl su basıyor, bir türlü ürününü kaldıramıyor" diye konuştu. Beyoğlunda çiftçilikle uğraşan Ali Okumuş ve Süleyman Aksu da, yetkililere çağrıda bulunarak, kendilerine yardım edilmesini istedi.