30
Nisan
2024
Salı
KAHRAMAN MARAŞ

Harry Potter'in ayakkabıları Kahramanmaraş'tan

Gösterime girdiği her ülkede hasılat rekorları kıran Harry Potter filminde kullanılan ayakkabıların, Kahramanmaraş’ta 25 yıldır Osmanlı Çarığı üreten Hüseyin Kopar tarafından yapıldığı bildirildi.

Teknolojinin alıp tarihe gömdüğü mesleklerden biri olan ve Osmanlı döneminde padişahından askerine, halkından uşağına her kesimin giydiği ’çarık’ın anayurtlarından olan Kahramanmaraş’ta artık bu iş neredeyse filmler için yapılıyor.
Anadolu insanın asırlarca ayağına giydiği, tacirlerin uzun yolları aştığı, çiftçilerin sabanlarının ve kotanlarının peşinde yürüdüğü ’çarık’ artık günümüzde süs eşyası olarak ve filmlerde kullanılması için üretiliyor.

Kahramanmaraş’ın ismiyle özdeşleşen mesleklerden çarıkçılığı, dört kuşaktır adeta büyük bir inatla sürdüren Kopar ailesinin son temsilcisi Hüseyin Kopar, genç yaşına rağmen babasından öğrendiklerini uygulamaya çalışıyor.

Harry Potter'e özel 2 bin 500 çift çarık

Kahramanmaraş’ın tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda 3 metrekarelik dükkanında 25 yıldır Edik, Kelik, Nakışlı Osmanlı Postalı, Karadağ Çarığı, Tokalı ve Tokasız Saray Yemenisi, Fatih Yemenisi ve Tokalı Osmanlı Yemenisi yaptığını anlatan Hüseyin Kopar, Harry Potter filmi için kendisine ayakkabı yapması teklif edildiğinde bir hayli şaşırdığını belirterek şunları söyledi:
"Fethiye’de bulunan Çetin Bilgin isimli müşterim Kahramanmaraş’a gelerek Harry Potter filmi için ayakkabı yapmamı istedi. Ben de seve seve kabul ettim. Daha sonra bu filmin 2. ve 3. serileri çekildi. Bu filmlere de ’Kelik’ dediğimiz ayakkabılardan toplam 2 bin 500 adet gönderdim."
Hüseyin Kopar, Harry Potter filmine ayakkabı yapmasına rağmen bu filmi seyretme imkanı bulamadığını da belirtti.
Ayakkabıların tanesini 40 milyona yaptıklarını ifade eden Kopar, daha önce de Amerika’da çekilen Büyük İskender filmi için de ayakkabı gönderdiklerini söyledi.

Halen gösterimde olan televizyon dizileri için de ayakkabı ürettiklerini belirten Kopar, ayakkabıların her birini makine kullanmadan elde yaptıklarını ve orijinalliklerini bozmadıklarını kaydetti.

Baba Alaaddin Kopar ise bu mesleği babasından öğrendiğini ifade ederek, "Şu an bu ayakkabılar sadece süs eşyası ve turistik eşya olarak kullanılıyor. Bunlar artık tarih oldu. Arada bir film çekenler geliyor onlara veriyoruz" diye konuştu.

A. CANER BAYSAL-KAHRAMANMARAŞ (İHA)
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2003 Perşembe 14:23:19
Güncelleme :18 Ocak 2004 Pazar 16:18:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?