1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Hava ambulansı görev başında

Kahramanmaraş'ta hava ambulansı ile ilk hasta nakli yapıldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Reha Hüdayioğlu, hava ambulansının kullanılmasının kendileri açısından oldukça sevindirici olduğunu belirterek, "Bu ambulans acil durumların dışında organ nakli için de kullanılacak" dedi.

Kahramanmaraş'ın merkeze bağlı Tekir beldesinde yaşayan ve by-pass ameliyatı geçiren 70 yaşındaki Nuri Aygün, geçtiğimiz günlerde yüksek tansiyon nedeniyle aniden fenalaştı. Bunun üzerine ameliyatı gerçekleştiren Kayserili doktorlarla kurulan temasın ardından buraya nakledilmesi uygun görüldü. Aygün, Kayseri'den gelen hava ambulansı ile Kayseri Anakalp Hastanesi'ne götürüldü.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Reha Hüdayioğlu, ilk defa hava ambulansıyla bir nakil gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye genelinde 12 adet hava ambulansı bulunduğunu kaydeden Hüdayioğlu, Kayseri'de bulunan hava ambulansının da bu bölge için büyük önem taşıdığını vurguladı.

2 ay içerisinde bir hava ambulansının da Adana'ya tahsis edileceğini dile getiren Hüdayioğlu, "Sağlıkta, kazalarda ve buna benzer acil durumlarda bir iki dakika bile çok önemlidir. Bu nedenle bölgeye tahsis edilen bu helikopterler insan sağlığı açısından büyük önem arz ediyor ve nakiller artık çok daha kolay sağlanacak. Bunun yanında, bildiğiniz gibi çeşitli kentlerde organ nakli bekleyen hastalar oluyor. Günün birinde bu organlar şehrimizde bulunduğu takdirde bu helikopterler, organların nakli için de kullanılacak. Bu konunun vatandaşlarımız tarafından da bilinmesini ve farkındalık oluşturulmasını istedik. Bu hastalıklar hayatın bir gerçeği, ama umarız bunlara hiç gerek duyulmaz" dedi.

Kahramanmaraş'taki sağlık yatırımlarına ilişkin gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hüdayioğlu, inşaatı devam eden 400 yataklı bölge hastanesinin ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ne (KSÜ) yapılmakta olan 400 yataklı tıp fakültesinin kentin sağlıktaki tablosunu da iyi bir konuma getireceğini kaydetti. Hüdayioğlu, "Bu hastanelerle kişi başına düşen yatak kapasitemiz çok daha iyi yerlere gelecek. Ama bildiğiniz gibi sağlıkta her geçen gün yeni yatırımlar yapmak ve kaliteyi artırmak zorundayız" diye konuştu.

Hüdayioğlu, son zamanlarda çevre illere yapılan hasta nakillerinde de gözle görünür bir düşüş yaşandığını işaret ederek, bunun da kendileri açısından sevindirici olduğunu söyledi. Hüdayioğlu, "Bu nakillerin en büyük nedeni yoğun bakım ve yeni doğan yoğun bakım üniteleri olmamasıydı. Ama devlet hastanesi yoğun bakımındaki yatak sayısını 40'a yükselttik, diğer hastanelerde de bu rakam arttı. Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ndeki yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde de sayıyı artırdık. Bu nedenle çevre illere nakil azaldı. Yeni yatırımlarla birlikte nakiller daha da azalacak" ifadelerini kullandı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 18:53:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?