2
Mayıs
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

İHA muhabiri hala kayıp

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kazayı "Feci" Olarak Tanımlayarak, Basının Bilmediği Uydu Fotoğraflaması Dahil Birçok İç -Dış Girişimde Bulunulduğunu, Olgunlaşmadan Açıklanmasını İstemediklerini, "Enkazı Amatörler Buldu, Profesyoneller Başarılı Olamadı" Yaklaşımının Doğru Olmadığını, Enkazı Bulan Kişilerin Dağ Bölgesini Çok İyi Bilen Profesyonel Korucular Olduğunu Anlattı.



İçişleri Bakanı Beşir Atalay helikopter kazasında yaşamını yitiren beş kişinin cesedinin bulunduğunu, İHA muhabiri İsmail Güneş'in cesedinin ise hala arandığını bildirdi.


İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatının açıklanmasından sonra helikopter kazasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Atalay, "Bu konuda acımız büyüktür. Biliyorsunuz bugün saat 14.30 itibarıyla helikopter kazasında hayatını kaybeden beş kişinin cesedi bulunmuştur. Bir kişininki hala bulunamadı. Altı kişi vardı, birisi pilot beşi yolcu. Gerçi şu anda çalışmalar yapılıyor. Adli tıpta kimlik belirlemesi çalışmaları devam ediyor. Tespitlerden biri de Muhsin Yazıcıoğlu. Son olarak Muhsin Bey'in cenazesi bulundu. Bunlar Maraş'a gönderildi. Akşam yaklaştığı için helikopterle gönderdik. Rahmetlinin eşi, kızı buradalar. Onlar da Maraş'a gitti. Maraş'ta da THY'nin bir uçağını bekletiyoruz. Eğer işlemler biterse ve isterlerse Ankara'ya gidecekler. Onların kararını bekliyoruz" dedi.


Süreçle ilgili basın mensuplarına teşekkür ettiklerini belirten Bakan Atalay, "Zor şartlarda görev yaptınız bizde burada yeni acılar üretmeden iyi bir koordinasyonla sonuca ulaşmaya çalıştık yüzlerce kişi bu dağda" dedi.

-ŞARTLARA GÖRE SONUÇ BAŞARILI -

Hava açıldığı için birkaç saat önce helikopterle gezdiğini belirten Bakan Atalay, "Bu süreçle ilgili zaman zaman değişik görüşler ifade eden kişilerin, özellikle bu 30-35 km çapındaki dağ ortamını görmelerini isterdim. Çok başarılı ve bu şartlara göre ve iyi bir zamanda sonuç alındı. Başarılı bir çalışma yapıldı. 1 metre civarında dağ, tipi ve kar fırtınası var. Bu şartlarda arama yapıldı. Bütün imkanlar kullanıldı" dedi. Atalay şunları söyledi:

"25 Mart 2009'da bu elim kaza duyuldu ve helikopterde bulunan değerli basın mensubunun telefon konuşmasını saat 16.00'da öğrendim. O andan itibaren işlerimizi bıraktık. Bütün programları iptal ettik. Başbakanıma konuyu arz ettim. İlk başta tereddütler vardı. Kesin bilgiler yoktu. Biz de ılımlı haberler geliyor diye sevindik. Süre geçtikçe işin daha ciddi olduğu ortaya çıktı. Sonra Başbakanımızın da talimatını alıp Emniyet Genel Müdürü ve sivil savunmadan arkadaşları alarak oraya geldik. Enkaz alanında dakika dakika hangi çalışmaların yapıldığı bize ulaştı. Bütün kurumların imkanları seferber edildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın dört helikopteri Emniyet Müdürlüğü'nün dört helikopteri daima hazır oldu ama hava şartlarından dolayı zaman zaman kullanılamadı. Ayrıca Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nün imkanları, özellikle Genelkurmay Başkanlığımız bütün imkanlarını seferber etti. Hem personel hem de teknik imkanlar olarak tüm birimler seferber edildi."

Beşir Atalay, "İlk gün bugün öğleden sonraki gibi iki saatimiz olsaydı, her şey daha iyi olurdu. Açık hava olsaydı çalışmalardan çok erken sonuç alınabilirdi" açıklamasını da yaptı.

Atalay, helikopterin düştüğü yerin bir vadinin dibindeki çukur olduğunu, 100 metre kadar bir düşüş yaşandığını, bu çukurun dibinden helikopterin çıkmasının mümkün olamayacağını belirterek, "Feci bir kaza" ifadesini kullandı.

Bakan Atalay, basının bilmediği uydu fotoğraflaması dahil birçok iç-dış girişimde bulunulduğunu, olgunlaşmadan açıklanmasını istemediklerini, "Enkazı amatörler buldu, profesyoneller başarılı olamadı" yaklaşımının doğru olmadığını, enkazı bulan kişilerin dağ bölgesini çok iyi bilen profesyonel korucular olduğunu anlattı.

-ARANAN KİŞİ İHA MUHABİRİ-

Bakan Atalay, aranan kişinin İHA muhabiri İsmail Güneş olduğunu belirterek, "17 kişinin oluşturduğu gönüllü korucular enkazı buldu, bize en çok desteği onlar verdi hepsinin sağlığı iyi. Onları Ankara'ya, özel olarak çağırıp teşekkür edeceğim. Bunun dışında tabi yüzlerce binlerce kişi, kurum, bütün bakanlıklar gerçekten seferber oldu. Sayın Başbakanımız ile sürekli irtibat halindeydik. Meclis başkanımız geldi. Hepimizin ortak meselesi oldu. Bütün imkanlarını seferber eden bugünkü operasyonu da yöneten askeri birliğimiz, binbaşımız ve arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum. Bugün yine nokta helikopterleri koyduk. Böylece verimli bir çalışma yürüttüler" dedi.

-TÜM SEÇİM ÇALIŞMALARI İPTAL EDİLDİ-

Atalay, "Bu arada tabi bütün partilerimiz hepsi programlarını iptal etti. Seçim arifesinde önemli bir olaydır. Herkes burada birleşti. Yarın seçim var o bile olayın dışında kaldı. Son olarak burada bugün özellikle bizim oraya ulaşmamız 10.20 gibiydi. Bir helikopter olayımız var o mecburi iniştir arıza vardır personelinde hiçbir şeyi yoktur. Altıncı kişi ile ilgili arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Üzüntümüzü ifade ediyorum. Allah böyle acılarda buluşturmasın katkı veren bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Teşekkür ediyorum" dedi.

anka
Yayın Tarihi : 28 Mart 2009 Cumartesi 20:57:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?