1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

İmamın yaptığına bak!

Kahramanmaraş'ta Kemal Sunal filmi gibi olay. Atandığı köyü beğenmeyen imam, yerine bir başkasını görevlendirdi.

Benzerine ancak Kemal Sunal filmlerinde rastlanacak skandal, Kahramanmaraş'ın merkeze bağlı Boyalı Köyü Yemşen Obası'nda meydana geldi. Alınan bilgilere göre, Nevşehirli olan Mehmet İ., 2 yıl önce Boyalı, Dalbaz ve Gökçeler Obalarının birlikte kullandığı 1949 yılında yapılan Yemşen Camiine imam olarak atandı. Göreve başlamadan önce birkaç arkadaşıyla birlikte köye gelen ve Nevşehir'de ticaretle uğraştığı öne sürülen Mehmet İ. köyü gezdikten sonra tekrar Yemşen'den ayrıldı.

Köyü ve lojmanı beğenmediği iddia edilen imam, yerine bir arkadaşını kendisiymiş gibi Yemşen'e gönderdi. Köye gelen ve köylüler tarafından hafız olduğu söylenen Mustafa Y. isimli kişi, 2 yıl boyunca Yemşen'de imam olarak görev yaptı.

30 haneli ve 100 nüfuslu köyde 2 yıl boyunca namaz, Ramazan aylarında teravih kıldıran Mustafa, köylüler tarafından da çok sevildi. Genç hafızın girişimleriyle eski lojman yerine de, caminin yanına yeni bir lojman yapılması için çalışma başlatıldı.

Yemşen köyünde hayat bu şekilde devam ederken, skandal Kahramanmaraş İl Müftülüğü tarafından ortaya çıkartıldı. Köyde görev yapan imamın gerçek imam olmadığını tespit eden müftülük yetkilileri bayramdan 2 gün önce köye gelerek genç hafızı Kahramanmaraş'a getirdi.

Yemşen'de yaşayan vatandaşlar ise olayın ardından neye uğradıklarını şaşırdılar. 2 yıldır kendilerine namaz kıldıran kişinin gerçek imam olmadığını öğrenen vatandaşlardan her gün birisi imam olarak cemaate namazını kıldırıyor.

Köyde yaşayan 66 yaşındaki Mehmet Aslan olay karşısında şaşırdıklarını belirterek Mütfülük'ten köylerine yeni bir imam atanmasını istedi. 2 yıl önce 5-6 kişinin köye geldiğini ve camiyi gezdiğini belirten Aslan, "Önce buraya 5-6 kişi gelerek köye baktılar ve 'buraya bir imam gelecek' dediler. Biz de 'Tamam' dedik ve gittiler. Sonra bizim imam olarak bildiğimiz şu anki genç arkadaşımız geldi. Burada 2 yıldır görev yapıyordu, görevini de aksatmıyordu kendisinden de memnunduk. Ancak bundan 2 gün önce bu vukuat çıktı ortaya. Bunun neticesinden de şu an için haberimiz yok. Ne oldu, ne olmadı haberimiz yok. Müftülükten geldiler alıp götürdüler. Geri kalanını bilmiyoruz. Artık bizim yeni bir imam istememiz gerekiyor" dedi.

Gerçek imamın kim olduğunu bilmediklerini kaydeden ve genç hafızdan da son derece memnun olduklarını vurgulayan Aslan, "Şimdiki görev yapan imamımız için de yeni lojman yapılıyor. Ondan da çok memnun olduk. Camimizin üzerini saçladık, lojmanı da caminin yanına aldık. Buraya onu da yapıyoruz. Devam ederken bu arada bu vukuat çıktı. Neticesini de bilemiyoruz. Gelen imama lojman hazırlıyoruz. Ne olursa, biz imam için canımızı kanımızı veririz. Yeter ki imam gelsin buraya. Her yönüyle yardımcı oluruz" diye konuştu.

Bir diğer vatandaş ise, gerçek imamın yüzünü bile görmediklerini ifade ederek, "Adamın yüzünü bile görmedik. Buraya atanmış 2-3 kişiyle gelmiş. Kendi yerine bu hocayı atamış. Hocamızdan da çok memnunuz. Bizden de çalışkan, Allah için konuşturursanız. Her duruma da dikkatli, namazına da dikkatli. 3-5 gün öncede müftülükten gelip hocayı alıp götürüyorlar" şeklinde konuştu.

Bayramda akrabalarını ziyaret için köye giden ve dini bilgisinin yerinde olduğunu belirten Erdem Aslanhan şu an için cemaatin namazını kıldırırken, bayram olmasına rağmen imam lojmanının inşaatı köylüler tarafından devam ettiriliyor.

Öte yandan skandalın ortaya çıkartılmasının ardından müftülükten herhangi bir açıklama yapılmazken, olayla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2009 Salı 16:01:01
Güncelleme :22 Eylül 2009 Salı 16:08:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?