6
Mayıs
2024
Pazertesi
KAHRAMAN MARAŞ

İthal tohum, yerel çeşitleri yok ediyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Korkmaz, Türkiye'nin birçok sebze türünün gen merkezi olmasına rağmen ilgisizlik ve bilinçsizlik nedeniyle birçok yerel çeşidin kaybolma noktasına geldiğini söyledi. 

Korkmaz, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon hektar alanda sebze yetiştirildiğini ve 25 milyon ton civarında da üretim gerçekleştirildiğini kaydetti. Türkiye'nin, Akdeniz ülkesi olmasının avantajıyla sebze yetiştiriciliği için çok uygun bir ülke olduğuna dikkat çeken Korkmaz, "Ülkemiz dünya sebze üretiminde Çin, ABD ve Hindistan'dan sonra yüzde 3.1 payla 4. sırada yer alıyor. Türkiye'de en çok üretilen sebze ise yılda 10 milyon ton ile domates. Öte yandan üretilen sebzenin yüzde 91'i taze olarak yurtiçinde tüketilirken, yüzde 2'si ihraç ediliyor. Ülkemizde kişi başına ise 320 kilogram sebze tüketiliyor" dedi. 

Sebze ihracatında yıllara göre dalgalanmaların yaşandığını vurgulayan Korkmaz, 100-150 milyon ton sebze ihracatının 50 milyon tonunu domatesin oluşturduğunu ifade etti. Türkiye'nin birçok sebze türünün gen merkezi olduğunu belirten Korkmaz, "Maalesef ilgisizlik ve bilinçsizlik sonucu birçok yerel çeşit kaybolmuş veya kaybolma noktasına gelmiştir. Buna ilaveten son yıllarda büyük miktarlarda sebze tohumu ithal edilmeye başlanmış ve bu ithal çeşitler birçok sebze türünde dominant hale gelmiştir" diye konuştu. 

İthal edilen sebze tohumları için yılda 50 milyon dolar para ödendiğini kaydeden Korkmaz, acil olarak yeni sebze çeşitlerinin geliştirilmesi ve var olan çeşitlerin karekterizasyonunun yapılarak koruma altına alınması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'de sebze üretiminde çeşitli sorunların yaşandığını anlatan Korkmaz, şunları kaydetti: 

"Hangi sebze türünün ne kadar üretileceği ve hangi pazara yönelik üretileceği planı yapılmamaktadır. Üreticinin inisiyatifinde kaldığı için de sebze çok ucuza satılmaktadır. Diğer yandan sebze üretimi küçük ölçekte ve çok parçalanmış aile işletmeleri şeklinde yapılmaktadır. Her işletmede de genelde çok çeşitli sebze türlerinin yetiştirilmesi bir arada yapılıyor. Bu durum, üretimde mekanizasyona, hasattan pazarlamaya kadar her şeyi olumsuz etkilemektedir." 

Pazara uygun sebze üretiminin mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Korkmaz, küçük alanlarda yapılan çok çeşitli yetiştiricilikten dolayı üretilen ürünlerde yeterli standardizasyonun sağlanamadığını ifade etti.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2006 Perşembe 12:34:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?