1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

K.Maraş'ta caz konseri

ABD Adana Konsolosu Eric Green, Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden dünyaya açılmasının iyi sonuçlar doğuracağını belirterek, "Türkiye ile Irak arasında son birkaç yıldır iyi ilişkiler var ve bu ilişkiler terör üzerinde olumlu sonuçlara ulaşacaktır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye'nin çeşitli kentlerinde düzenlenen caz konserlerine Kahramanmaraş'ta devam edildi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve ABD Adana Konsolosluğu tarafından organize edilen caz konseri kapsamında Amerikalı caz grubu Brian Horton Quartet, Kahramanmaraş'ta sahne aldı.

KMTSO Bahçesinde düzenlenen ve Kahramanmaraş'ta ilk olma özelliği taşıyan caz konserine ilgi büyük olurken, Brian Horton Quartet caz müziğin beğeni toplayan bir çok eserini seslendirdi.

Kokteylle başlayan gecede basın mensuplarının sorularını cevaplandıran ABD Adana konsolosu Eric Green, konserle ABD ile Türk halkı arasında kültür paylaşımı yapmayı amaçladıklarını söyledi. Green, bir gazetecinin Kuzey Irak Petrolleri'nin, Türkiye üzerinden dünya pazarlarına açılmasının ve bu hattın yeniden faaliyete geçmesi hakkındaki düşünceleri ile terör üzerinde ne gibi etkiler doğurabileceğini sorması üzerine şu cevabı verdi:

"Türkiye ile Irak arasındaki ilişki son birkaç yıldır oldukça iyileşmeye başladı. Bu Türkiye'deki otoriteleri de, Irak'taki otoriteleri de kapsıyor. Ve bu ilişki, terörle başa çıkabilmek için çok önemli bir anahtar. Kuzey Irak, Irak ve Türkiye arasında gelişen ekonomiyle, siyasi ilişkilerde gitgide düzeliyor ve terör üzerindeki etkileri, yani terör üzerinde daha olumlu sonuçlara varacaktır. Bu ilişkilerin ilerlemesi terörü etkileyecektir."

Türkiye sınırlarındaki mayınlı arazilerin sorulması üzerine ise Green, Bu mayınların Türkiye tarafından temizlenmesi gerektiğini, uluslararası deneyimlerden de faydalanılabileceğini söyledi. Gren, "Türkiye'nin kendi toprakları üzerindeki mayınları temizlemek gibi bir görevi var. Bu tamamen Türk parlamentosu ve Türk halkıyla alakalı bir şey, Türkiye'nin sınırlarında olan bir mayın problemi. Söylediğim gibi Türk parlamentosu karar verecektir bu konuda. Uluslararası deneyimler var bu konular için. NATO daha önce el atmıştı bu konuya. Bu tarz uluslar arası deneyimleri kullanmak isteyebilir Türkiye" diye konuştu.

Green, bir soru üzerine ABD'de böyle bir durumun olması halinde ABD'nin bu konudaki yaklaşımının ne olabileceği konusunda, "Bu şekilde bir karşılaştırma yapılmasını çok anlamlı bulmuyorum" dedi. Green, konserdeki amaçlarının ise Amerikan kültürünü Kahramanmaraş ile paylaşmak olduğunu dile getirdi.

Göreve başladığından bu yana Kahramanmaraş'ta bir sürü arkadaş edindiğini ve çok mutlu olduğunu ifade eden Gren, "Kahramanmaraşlı işadamları bir şeyler çıkarmaya çalışıyorlar, çok yapıcılar ve çok çalışıyorlar. Biz inanıyoruz ki, iyi bir iş sağlanması için Amerika ile Kahramanmaraş arasında, her iki tarafında aynı şekilde düşünüyor olmalı. Bu konseri de karşılıklı anlayış felsefesine, bizim ufak bir katkımız olarak düşünün, küçük bir şekilde Amerikan kültürünü buraya getirmek olarak farz edin. Çünkü karşılıklı anlayış gerekiyor. Yardımcı olanlara çok teşekkür ediyoruz. Umuyorum ki karşılıklı kültür alış-verişi yapmış oluruz. Amacımız bu" ifadelerini kullandı.

KMTSO Başkanı Mehmet Balduk ise, ABD'de Obama döneminin başlamasının ardından dünya ülkeleri ile iyi ilişkiler kurulmasının hedeflendiğini belirterek, konserin de bu kapsamda düzenlendiğini söyledi. ABD Adana Konsolosu Eric Green ise, konuklara hitaben yaptığı Türkçe konuşma ile büyük alkış aldı. Konserde ABD'li caz müzik grubu, KMTSO bahçesinde dalgalanan dev Türk bayrağı altında caz müziğin beğenilen şarkılarını seslendirdi

İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 12:25:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?