6
Mayıs
2024
Pazertesi
KAHRAMAN MARAŞ

KALİDA depremi masaya yatırdı

KALİDA'NIN KAHVALTISINDA DEPREM KONUŞULDU

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu, birinci derece deprem bölgesi olan Kahramanmaraş'ta deprem risklerinin araştırılarak, önlemler alınması gerektiğini belirterek, "Ovada değil kayada yerleşim yapılmalı" dedi.

Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği'nin (KALİDA) geleneksel kahvaltı programı Küçük Ev Restorant'ta gerçekleştirildi. Kahramanmaraş'ın deprem risklerinin anlatıldığı toplantının açılışında konuşan KALİDA Yönetim Kurulu üyesi Emin Arıkan 6 Mart'ta İstanbul'da gerçekleştirilen TUSKON kongresi hakkında, Ökkeş Balcı ise Endonezya'ya yapılan iş gezisi hakkında bilgiler verdi.

KSÜ öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu Kahramanmaraş'ta yaşanan tarihsel depremler hakkında bilgiler vererek risk analizinde bulundu. Kentte geçmişte periyodik olarak depremlerin yaşandığına dikkat çeken Rızaoğlu, günümüzde de büyük bir depremin yaşanabileceğinin altını çizdi.

Rızaoğlu, "Kahramanmaraş ve bölgesi deprem olasılığı yüksek olan bir yer. Bizim yapmamız gereken ise bu riske karşı önlemler almak, özellikle bu faylar üzerinde aktivite çalışmaları yapmalıyız. Yapılaşma anlamında ise araştırmalar yapılarak risk taşıyan bölgelerde kentleşmeye müsaade edilmemeli. Bunun yanında ovalardan ziyade kayalık alanlarda yerleşim olmalı. Çünkü bu tür bölgeler hiç kuşkusuz depremden çok daha az zarar görecektir" diye konuştu.

KALİDA'NIN KAHVALTISINDA DEPREM KONUŞULDU
İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2010 Cumartesi 11:21:01
Güncelleme :13 Mart 2010 Cumartesi 15:56:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ahmet IP: 88.232.187.xxx Tarih : 21.03.2010 12:10:06

Yapısal önlemlerin yanı sıra halkın da bilinçlendirilmesi gerekmez mi, KALİDA bu çerçevede neler yapıyor başka, KALİDA üyesi kaç fabrika&iş yeri var, çözüm ortaklığı yaptığı kaç kurum ve kuruluş var bunlar nezdinde hangi bilgilendirme çalışmaları yapılıyor, K.Maraş'ta yılda kaç defa hangi kurum ve kuruluşta halkın bilgilendirilmesi&eğitilmesi adına kaç defa acil durum semineri ,deprem eğitimi, yangın eğitimi yapılıyor?.. çok yetersiz. KALİDA bu konuya da eğilmeli, KALİDA üyesi kaç iş yerinde acil durumlara ilişkin zorunluluk halindeki eğitimler uygulanıyor?.. tek başına bu tür toplantılarla olmaz....