8
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Kardeşlerin büyük başarısı

Kahramanmaraşlı jeoloji mühendisi kardeşler, "JEO" markasıyla konfeksiyonda dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.


Konfeksiyon sektöründe başarı basamaklarını hızla çıkan JEO'nun kurucusu Ümit ve Ünal İnal adlı kardeşlerin hikayesi, Türk girişimcisinin istediğinde neler yapabileceğini gözler önüne seriyor. Tek hayalleri jeoloji mühendisi olmak olan kardeşlerden, Ümit İnal 1991 yılında Çukurova Üniversitesi'ni, Ünal İnal ise İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nü kazandı. Okudukları bölümden memnun olan kardeşler, aynı zamanda ticaret de yapmak istiyordu. Eğitimleri sırasında öğretmenlik yapan babalarına yük olmamak için part-time işlerde çalışan İnal kardeşler, yaz tatilinde geldikleri Kahramanmaraş'ta tekstil sektörünün hızla ilerlediğine şahit oldu.

1995 yılında öğrenim gördükleri fakültelerden mezun olan İnal kardeşler, Kahramanmaraş'a döndü. Bu sırada öğretmen olan babaları Mehmet İnal da emekli oldu. Devletin kendisine verdiği emekli ikramiyesiyle, kendisine bir ortak bulup çorapçı dükkanı açan baba Mehmet İnal, ortağıyla anlaşamayınca ayrılmak zorunda kaldı. Yıllardır öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olan Mehmet İnal, çocuklarıyla konuşup, kıt kanaat biriktirerek aldıkları evlerini satmaya karar verdi. Babalarının evini satıp sermaye yapan iki kardeş, ilk önce çorap ve iç çamaşırı satmaya başladı. Gece gündüz demeden çalışan kardeşler, bir süre sonra şirket kurmaya karar verdi. Jeoloji mühendisi olan iki kardeş, şirketlerine "JEO" ismini verdi. 1997 yılında kurdukları JEO Limited Şirketi'nin patentini de alan İnal kardeşler, 2 yıl aralıksız çalıştıktan sonra 1999 yılında Kahramanmaraş-Kayseri yolu üzerinde fabrikalarını kurdu. 200 kişinin çalıştığı, 2 bin 500 metrekare alan üzerine kurulu fabrikada örme kumaştan ürettikleri tişört, pantolon ve gömlek gibi JEO markalı ürünleri iç piyasaya vermeden ihraç eden jeoloji mühendisi kardeşler, yıllardır hayal ettikleri başarıyı bir uçundan yakaladı.


Amaçlarının JEO'yu bir dünya markası yapmak olduğunu söyleyen Ümit İnal, "Bugüne kadar çalışmalarımızı hep yurt dışına yönelik yürüttük. 6 yılda 3 milyon dolarlık bir ihracatımız oldu. Şimdi iç piyasaya da üretim yapıyoruz. Kendi mağazalarımızı kurup, Türkiye'nin dört bir yanına JEO damgasını vurmak istiyoruz" dedi.


Zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmediği için mutlu olduğunu belirten Ümit İnal, hırslı olduğunu, ancak hırsının hiçbir zaman mantığının önüne geçmediğini kaydetti. Kahramanmaraş'ın tekstil şehri olduğunu bildiğini söyleyen İnal, sadece iplik ve kumaş üretmenin artık yeterli olamayacağını, dünyada artık konfeksiyon sektörünün ön plana çıktığının altını çizdi. Bugüne kadar ürettikleri ürünlerin tasarımlarını kendilerinin yaptığını vurgulayan İnal, "Alanımız olmadığı halde çok çalışarak kendimizi geliştirdik" diye konuştu.
Türkiye'nin kurtuluşunun özel sektörde olduğu görüşünü savunan İnal, Türkiye'nin önünün açık olduğunu, gençlerin yarınlara güvenle bakması gerektiğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2007 Salı 14:49:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?