5
Aralık
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

KASİAD: Yap-işlet-devret kanuni soygundur

Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Başkanı Hanefi Öksüz, enerji üretiminde devletin artık yatırım yapmaması gerektiğini belirterek, ülkenin yap-işlet-devret modeli ile kanuni yoldan soyulduğunu öne sürdü.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ile Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Kahramanmaraş Şubesi tarafından düzenlenen "Geleceğimiz Enerji" konulu panel, KSÜ Osman Tekinel Konferans Salonu’nda yapıldı. Panelde konuşan KASİAD Başkanı Hanefi Öksüz, Türkiye’nin enerji politikalarındaki yanlışlığına dikkat çekti. Devletin, enerji üretimini özel sektöre açmaması nedeniyle dünyada çok geride kalındığını ifade eden Öksüz, "Dışarıdan ithal ettiğimiz enerji dahi yine devletin kurumları tarafından yapılıyor. Devletin pazarlık gücü özel sektör kadar sıkı değil. Özel tüketim ve gümrük vergilerindeki dalgalanmalar yüzünden bir bakıyorsunuz doğal gaz pahalı, bir bakıyorsunuz fuel-oil pahalı. Ülkemiz kendisine yetecek kadar enerjiyi üretebilir" dedi.

Dünyanın en pahalı petrolünün Türkiye’de kullanıldığını hatırlatan Öksüz, "Dünyada petrol fiyatları düşerken maalesef ülkemizde nedense aşağıya inmiyor. Bizimkiler kılını kıpırdatmıyor. Şu anda yüzde 30 oranında bir indirim olması gerekiyor. Bu tür olaylar da sanayicinin üretim maliyetini artırıyor. Dolayısıyla dünya piyasaları ile rekabet şansını kırıyor. Bu kadar fiyat farkı bu konudaki kaçakçılığı da artırıyor. Bugün kaçak petrolden dolayı devletin zararı 2.5 milyar dolardır" diye konuştu.

Türkiye’de satılan petrol fiyatlarının adil olmadığı görüşünü savunan Öksüz, "Sanayi ve kara taşıtları 1 milyon 900 bin liradan petrol alırken uçakta kullanılan petrol 400 bin liradan satılıyor. Uçağa varlıklı insanlar biniyor. Otobüsle seyahat eden vatandaşımızın günahı ne?" şeklinde konuştu.

Öksüz, enerji üretiminde artık devletin yatırım yapmaması gerektiğini söyleyerek, "Tamamen özel sektör yapmalı ve satmalı. Devlet sadece vergisini almalı. Çünkü özel sektör çok daha verimli çalışıyor. Devlet tarafından yapılan enerji yatırımları 8-10 katına mal ediliyor. Yap-işlet-devlet modeliyle bu ülke kanuni yoldan soyulmuştur. Zaten bu santraller devlete verildiği zaman ömürlerini doldurmuş olacak. Özel sektöre ver, yatırımını yapsın" dedi.

Dağlardan aşağılara suların boşuna aktığını kaydeden Öksüz, "Bunları özel sektöre süratle açmak lazım. Bugün Ceyhan Nehri günde 4 bin ton fuel-oil enerji üretecek kapasitede. 4 bin ton fuel-oil demek bir petrol havzası demek" diye konuştu.

Greenpeace Akdeniz Türkiye Enerji Kampanyası Sorumlusu Özgür Gürbüz ise, dünyanın artık yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini ifade ederek, "Biz Greenpeace olarak yenilenebilir enerji konusunda her şeyi anlattık. Rüzgar, güneş istemekten dilimizde tüy bitti. Biz nükleer değil, rüzgar diyoruz" dedi.

Türkiye’nin 1978 yılından bu yana ulusal bir enerji politikası üretemediğini savunan Gürbüz, Türkiye’de nükleer santral kurma çalışmalarının başarılı olamayacağını söyleyerek, "Enerji Bakanı nükleer enerji konusunda şimdiden bocalıyor. ’Fizibilite çalışmasına başlarsak 2 yıl sürer’ dedi. 2011 yılında 3 tane santralden bahsedenler bunu nasıl yapacaklar. Bu işin olmayacağı belli. Boş yere Türkiye’nin vaktini harcamasınlar. Türkiye’nin nükleer santrale ihtiyacı yok. Hiç el değmemiş enerji kaynakları var. Hidroelektrik santrallerinin sadece yüzde 20’sine dokunulmuş. Eğer bunlar yetmezse 20-30 sene sonra bir daha oturur nükleeri konuşuruz" şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Nacaroğlu, Türkiye’de enerji ile siyasetin hep birbirine karıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Ülkemizin enerji ihtiyacı yok. Geçmişte enerji tahminleri hep yanlış olmuştur. Bizlere karanlıkta kalacağımız anlatılmıştır ama öyle olmamıştır. Çevre kirliliğine neden olacak santraller yerine hidroelektrik santralleri kurmalıyız ve desteklemeliyiz. Son günlerde enerjinin özelleştirilmesi yönünde görüşler dile getiriliyor. Bunu neden devlet yapmasın? Engelleri kaldırmak yerine hep öneri sunuluyor. Ucunda kar olan şeyleri özelleştirmek istiyoruz. Çözüm, siyasilerin bölgesel bürokrasiye olan müdahalelerini kaldırmaktan geçmektedir."

Panele KSÜ Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, Kahramanmaraş Belediye Başkan Yardımcısı Cemal Tanrıverdi, EMO Kahramanmaraş Şube Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret Odası (KTSO) Başkan Vekili Sermet Çuhadar, TEDAŞ Müessese Müdürü İbrahim Gök, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kahramanmaraş-iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2004 Cuma 10:51:22
Güncelleme :24 Aralık 2004 Cuma 10:53:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?