1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Keklikler doğaya salındı

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, doğaya bırakılan kekliklerin ancak yüzde 30'unun hayatta kalabildiğini belirterek, "Bu kekliklerin bir kısmı doğal şartlardan, bir kısmı ise yasaklamalara rağmen avdan dolayı ölüyor. Vatandaşlarımızdan bu kekliklere sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.

Kahramanmaraş İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Kapıçam Kınalı Keklik Üretme İstasyonu'nda yetiştirilen 500 keklik, Ahırdağı Üç Kuyular bölgesinde1860 rakımlı tepede doğal yaşama kazandırıldı. Sabahın erken saatlerinde kafeslerden alınan keklikleri elleriyle doğaya bırakan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, yapılan çalışmalardan dolayı emeği geçenlere teşekkür ederek, doğanın korunması, doğa bilincinin gelişmesi açısından Kahramanmaraş'ta önemli mesafeler alındığını söyledi.

Tanılır,"Doğaya bırakılan kekliklerin maalesef yüzde 30'u doğada barınıyor ve hayatta kalabiliyor. Geriye kalan kısım ise doğal şartlardan ve yasaklanmasına rağmen avcılar tarafından avlanıyor. Vatandaşlarımızın av yasağına uymasını ve doğaya bırakılan kınalı kekliklere sahip çıkmalarını istiyoruz" dedi.

İl Çevre Orman Müdürü Hüseyin Çanak ise, doğal hayatın sürdürülebilmesi ve yaban hayatın geliştirilebilmesi için farklı illerde istasyonlar kurulduğuna dikkat çekerek, "Bunlardan ülkemizin yerli kekliği olan kınalı keklik istasyonu da Kahramanmaraş'tadır. Geçen yıllardan bu yana 20 bin keklik ürettik. Bu sene rekor düzeyde, 10 binin üzerinde keklik ürettik. Bizim kapasitemiz normalde 7 bin 500, 8 bin iken, bu yıl 10 bini geçtik. Bu ürettiğimiz keklikler bakanlığımızın tahsisleri doğrultusunda komşu illere veya Türkiye'nin farklı illerine gönderilip doğaya salınmaktadır. Dolayısıyla bu sene 6 bin 500 keklik tahsisi yapıldı ve biz sekiz ilimize gönderdik. İki ilimize daha gönderilecek. Normalde bize tahsis edilen 500 adetken üretimdeki artıştan dolayı bunu bin adete çıkarttık. 500 adet kekliği bugün doğaya salacağız, geri kalan 500 adeti ise Türkoğlu ve Pazarcık bölgelerinden doğaya bırakacağız. Ayrıca çevrede yaşayan köylülerle protokol yaparak, bu çevreyi ava kapadık. 17 köy muhtarıyla da protokol yaptık. Bu sahalar İl Av Komisyonu kararıyla tescil edilmiştir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından kınalı keklikler Vali Tanılır ve daire müdürleri tarafından doğaya bırakıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 19:27:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?