1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

KMTSO Meclis toplantısı yapıldı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk, ticareti canlandırmanın yolunun turizmden geçeceğini söyledi.

KMTSO'nun bu ayki olağan meclis toplantısında kentin turizminin geliştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması ele alındı. KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu başkanlığında yapılan toplantıda KMTSO Turizm Kültür ve Tanıtım Çalışma Komisyonu üyeleri Mehmet Temizdemir, Resul Altunköprü ve Kadir Gülkesen odanın turizm çalışmaları hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

Burada konuşan Resul Altupköprü, kentin turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla 4-6 Mayıs tarihleri arasında kente davet edilen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) uzmanlarının üç gün boyunca kent merkezi ve ilçelerde doğal ve kültürel değerler taşıyan bölgelerde inceleme yaptıklarını kaydetti. Altupköprü, çalışma sonucunda Kahramanmaraş'ın turizm önceliklerinin belirlenerek önümüzdeki süreçte bu önceliklerin turizme kazandırılması için çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

Altupköprü, 4-5 Haziran tarihlerinde TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve seyahat acente sahiplerinin yine kente geleceğini, yeniden bazı bölgelerin gezilerek sonuç almayı hedeflediklerini ifade etti. Konuşmaların ardından meclis üyeleri ile birlikte turizmin gelişmesi adına nelerin yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu ise konuşmasında ekonomik krizin sonlarına doğru yaklaşıldığını tahmin ettiklerini belirterek, herkesin hesabını doğru yapması tavsiyesinde bulundu. Balcıoğlu, "Umarız herkes hesabını doğru yaparak bu krizden en az etkilenerek çıkar. Temennimiz bu. Bilindiği gibi gerek yerel seçimler, gerekse TOBB seçimlerinin ardından Kahramanmaraş'ta ve Türkiye'de yeni bir dönem başlıyor. Bundan sonra Türkiye'nin dünya içerisindeki yerini doğru belirleyip, hızını iyi ayarlayarak yolumuza devam etmeliyiz. Bunu yaparken de ortak aklı devreye sokmak durumundayız. El birliği ile memleketimizin ve ülkemizin kalkınması için çalışacağız. Sizin vereceğiniz bilgiler ve sunacağınız öneriler bunun için çok önemli" dedi.

KMTSO Başkanı Mehmet Balduk ise Kahramanmaraş'ta ticareti canlandırmanın yolunun turizmden geçtiğinin altını çizdi. Yeni dönemde hazırladıkları stratejik planın ana unsurunun 'turizm' olduğuna dikkat çeken Balduk, "Turizm konusu başlı başına bir konu. Bacasız sanayi. Yani derya. Kahramanmaraş'ta 1995'in sonundan beri beraberiz. Önümüze bir takım hedefler koymuştuk. Öncelikle sanayiyi geliştirmek için çaba gösterdik. Tarımsal sanayide çok fazla yol alamadık. Şehre giren sayısı az olduğu için ticaret canlı değil. Kendi kazalarımız bile bizimle alışveriş etmiyor maalesef. Şimdi burada şehre giren sayısını arttırabilmemiz için satacak bir şey lazım. Ortaya bir şeyler çıkarmak zorundayız. Cezbedici yeni şeyler yapmamız gerekiyor. Tarihi dokuyu ve otantik değerlerini ortaya koyup hikayesini yazıp sergileyebilir, tesisleri de oluşturabilirsek Kahramanmaraş'ta ciddi bir ticari hareketlenme olabilir. Bizde bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunu da beraber yağacağız. Önerilere açığız" ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş'ın son ekonomik verileri hakkında da bilgiler veren Balduk, kentin krize gerçek anlamda direndiğinin ortaya çıktığını ifade etti.

Balduk, "İstihdamda Kahramanmaraş tarihinin en yüksek rakamını 86 bin 418 ile 2008 yılının mayıs ayında gördü. Yıl sonunu 84 bin 573 olarak kapattı. 2009 yılının ocak ayında 79 bin 372, şubat ayında 77 bin 081, mart ayında ise 75 bin 847'ye düştü. Ancak Nisan ayında sevindirici bir gelişme oldu ve istihdam yaklaşık 800 kişi artarak 76 bin 644'de yükseldi. Yani tekrar işe almalar başladı. Yine önemli bir veri olarak ihracat rakamlarına bakarsak 2008 ocak-nisan döneminde 134 milyon 576 bin 323 dolar olan ihracat rakamı 2009 yılının aynı döneminde 132 milyon 539 bin 291 dolara düştü. Buna göre ihracatta yüzde 1,5 oranında bir düşüş var. Türkiye genelinde yüzde 30'luk bir düşüş olduğunu göz önüne alırsak Kahramanmaraş'ta iyi bir gösterge var demektir. Türkiye rakamlarıyla Kahramanmaraş'ı kıyaslarsak şehrimiz gerçek anlamda krize direniyor" diye konuştu.

Kahramanmaraş'ın krize direnmesinde çeşitli faktörlerin etkili olduğunu anlatan Balduk, bunları şöyle özetledi:

"Öncelikle KOBİ'lerde esnek yönetim anlayışı var. İşadamlarımız işin başında durduğu için çok hızlı ve esnek hareket edebiliyor. Çok hızlı pazar değişikliğine gidiyoruz. Önceki yıllarda ihracat yaptığımız ülkeler arasında orta sıralarda yer alan Suriye ve Mısır, biranda üst sıralara çıktı. Teşviğin getirdiği bazı maliyet avantajları da var. Kullanılan teknolojide avantajlar sağlıyor. Bu faktörler krize direnmemizde önemli rol oynadı" ifadelerini kullandı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 16:23:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?