8
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Külden göz gözü görmüyor

Türkiye elektriğinin yüzde 10'unu karşılayan, ancak çevreye verdiği zarar nedeniyle tartışılan Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine bağlı Çoğulhan beldesinde kurulu Afşin- Elbistan A Termik Santrali, yaydığı küllerden görünmez hale geldi.

27 Temmuz 1975'te dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in temelini attığı, 21 Ekim 1984'te de dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın birinci ünitesinin açılışını yaptığı, baca gazı arıtma tesisi bulunmayan Afşin- Elbistan A Termik Santrali'nin bacalarından yıllardır kül yağıyor.

Santralin üretime başladığı günden bu yana yaşadıkları kirlilik nedeniyle tepkili olan bölge halkı, "Yarattığı kirlilik santrali yok etti. Santral kendi külleriyle kayboldu" dedi.

Santralin küllerinin çevreye yayıldığını, buhar verilmesi gereken bacalardan kül verildiğini anlatan yöre halkı, soruna artık bir çözüm bulunmasını istiyor.

Yetkililer ise, baca gazı tesisi için 4 yıl süre verildiğini, bu süre sonunda işlem yapılabileceğini söylüyor.

Santralin çevreye verdiği zararla ilgili sık sık yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Elbistan Doğa Savaşçıları ve Çevre Örgütü'nün temsilcisi ve Elbistan Acil Kurtarma Derneği Başkanı Poyraz Poyrazoğlu, santralin 20 yılda toplam 200 milyon ton katı, sıvı, gaz halindeki atıklarla bölgeyi kirlettiğini belirtti.

Poyrazoğlu, "Siyasiler ve yetkililer 'ölçüm cihazını' getiriyoruz diyerek halkı yıllardır oyalamaktadırlar. Hatta B Termik Santrali'nin ÇED raporuna da A Termik Santrali'ne baca gazı kükürt arıtma sistemi yapılacağı, 3 bölgede ise hava kirlilik ölçümleri yapılacağı koşulu yazılmış. Ama bu yapılmayarak bölge halkının sağlığı hiçe sayılmıştır" dedi.

"Çernobil'i geçtik..."

Poyrazoğlu, "Yıllardır filtresiz çalışan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 1440 mw gücündedir ve Elbistan ve yöresindeki radyoaktif kirlilik, Çernobil'den 49 kat daha fazla... " diye konuştu.

Tonlarca atığın bölgede bulunan 500 bin insan tarafından solunduğunu, radyoaktif elementler de içeren yağışlar nedeniyle toprağa ve içme sularına karıştığını söyleyen Poyrazoğlu, "100 kilometre mesafeyi etkileyen bu santralde, baca gazı kükürt arıtma sistemi yok. 10 yıldır kül tutucu filtreler çalışmıyor" ifadesini kullandı.

Santral bu şartlarda çalışınca, dünya normlarına göre 150 mg/m3 olması gereken atmosferdeki kirlilik miktarının 1500 mg/m3'lere çıktığını kaydeden Poyrazoğlu, hasta ve ölüm oranlarının da başta kanser olmak üzere Türkiye ortalamasının 5 katını geçtiğini söyledi.

cnnturk
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2007 Çarşamba 04:14:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?