8
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Kuraklık ayçiçeğini vurdu

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, ekilen ayçiçeklerinin kuraklık nedeniyle yanmasından dolayı bu yıl beklenen verimin alınamadığı bildirildi.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Türkiye genelinde ve Elbistan ilçesinde yaşanan aşırı sıcakların ayçiçeği üretimini olumsuz etkilediğini söyledi. 2007 yılı hasat mevsiminin çiftçiler açısından oldukça sıkıntılı geçtiğini ifade eden Bulut, "Bu yıl ekilen ürünlerde mevsimin sıcak ve kurak geçmesi rekolte düşüklüğüne sebep olmuştur. Bu durum ayçiçeği için de geçerlidir. Ayçiçeği üretiminde marka haline gelen Elbistan'da da ayçiçeği üretiminde rekolte aşağıya düşmüştür. Bölgemizdeki rekoltenin düşük olması kuraklık ve ayçiçeği ekim sahasının azlığından kaynaklanmaktadır. Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde ayçiçekleri yanmıştır. Yani neredeyse ayçiçeği ürünü yok denecek kadar azdır. Bu da Elbistan'da ayçiçeği eken çiftçinin fiyat konusundaki beklentisini üst seviyelere çıkarmıştır" dedi.

Aşırı sıcakların, ayçiçeğinin büyük oranda yanmasına neden olduğunu belirten Bulut, "Çiftçiler, bekledikleri ürünü alamadılar. Türkiye genelinde kırsala ekilen ayçiçeğinde kuruma var. Yaşanan aşırı sıcaklar tüm ürünleri kuruttu. Bütün bunların yanı sıra geçen yılki fiyatların düşük olması nedeniyle ayçiçeği ekim oranında bu yıl ciddi anlamda azalma yaşandı. Tahminlerimize göre bu yıl ayçiçeği ekimi ilçemizde yarı yarıya düşmüştür. Bölgemizde 30 bin ton ayçiçeği üretimi yapılıyorsa, bu rakam bu yıl 15 bin
tona kadar düşmüştür" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2007 Çarşamba 13:36:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?