1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Malik Ejder'in türbesi restore ediliyor

Kahramanmaraş Belediyesi, Anadolu'nun İslamlaştırılması esnasında Maraş'ta iken vefat eden Malik Bin Eşter'in (Malik Ejder) türbesinde restore çalışmaları başlattı.

Kahramanmaraş'ın Osmaniye yolu girişinde yer alan Aksu Köprüsü yakınındaki Kumaşır Gölü'ne bakan tepenin üzerinde bulunan Malik Ejder Türbesi restore edilerek çevresi düzenleniyor. Halit bin Velid komutasındaki İslam ordusu ile Anadolu'ya gelen ve Maraş'ta vefat eden Malik Ejder Kahramanmaraş'ın inanç turizminde önemli bir yer ediniyor.

Restorasyon çalışmalarında mevcut türbenin tekrar inşa edileceği belirtilirken, türbenin çevresi yeniden düzenlenecek, yaya geçiş yolları, mesire alanları, kurban kesim yerleri, otopark ve giriş kontrol üniteleri yapılacak.

Belediye tarafından, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü'nden 10 yıllığına kiralanan türbenin, genel temizlik çalışmaları geçtiğimiz yıl yapılmıştı.
Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, yaptığı açıklamada, türbenin Osmanlı ve Selçuklu Mimarisi'ni yansıtacağını belirterek; "Yıllardır bakımsız ve kaderine terk edilen ve bir mezar görüntüsü veren türbenin, çevresinin genel temizliği geçtiğimiz sene yapıldı. Malik Ejder'in kabrinin bulunduğu türbeyi Osmanlı ve Selçuk mimarisi tarzında yeniden inşa ediyoruz. Ahırdağı kesme taşı ile betonarme olarak inşa edilecek türbenin temeli atıldı.

Tek katlı ve kubbeli olarak yapılacak binanın çatısı kurşun kaplama olacak. Türbe inşaatının tamamlanmasıyla birlikte türbe çevresini düzenleme çalışmalarına başlayacağız. Yıllardır özlemle beklenen restorasyon çalışmalarına başladık. Daha önceleri bizim kullanım alanımızda olmayan bu yeri ilgili kurumlardan talep ederek restorasyon çalışmalarını üstlendik. Yıllardır kaderine bırakılan Malik Ejder Türbesi'ni, hak ettiği kültürel kimliğine kavuşturmak için çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 14:52:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?