6
Mayıs
2024
Pazertesi
KAHRAMAN MARAŞ

Mucize bebek

Kahramanmaraş'ta, "Yaşamaz" denilen bebeğe anne karnında kan nakli yapılarak doğum gerçekleştirildi.

Elbistan'da yaşayan Tuğba Darendeli, henüz 5 aylık hamileyken rahatsızlanarak Elbistan Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan müdahalede, doktorlar anne karnındaki bebeğin kansızlık nedeniyle çok kötü durumda olduğunu ve anne adayının doğum yapma şansının zor olduğunu söyledi. Elbistan'dan Kahramanmaraş'a sevk edilen Tuğba Darendeli, Yrd. Doç. Dr. Melih Atahan Güven'in "Burada bir takım operasyonlar yapacağız. Başarılı olma şansımız yüksek. Bebeğini sağlıklı dünyaya getirebilirsin" sözleri üzerine yeniden umutlandı.

Anne karnında operasyonu gerçekleştiren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melih Atahan Güven, "Anne 7 aylık hamileyken Elbistan'dan buraya sevk edildi. Geldiğinde bebekte ilk bulgu olarak karında su vardı. Yapılan ultrasyon ölçümlerinde bebekte kansızlık olduğunu belirledik. Annenin geçirdiği enfeksiyona bağlı olarak kan hücreleri yıkılmıştı. Bebeğin durumu çok kötüydü ve aileye 'Kurtarılamaz' denilmişti" dedi.


Önce bebeğin karnındaki suyu boşalttıkları anlatan Güven, şunları söyledi: "Bir takım müdahalenin ardından anne karnına göbek kordonundan girerek bir miktar kan aldıktan sonra yerine kan nakli yaptık. Böylelikle bebeğin durumunu bir süre iyileştirdik. Bu işlemi 15 gün sonra bir daha gerçekleştirdik ve bebeğin erken doğumunu da göz önünde bulundurarak bir takım operasyonlar yaparak bebeğin doğuma hazırlıklı olmasını sağladık. Bebek 8.5 aylık iken durumun kötüleşmemesi için yeniden kan değişimi müdahalesi yapmadan bebeğin doğumunu sağladık. Çünkü bebeği kaybetme şansı giderek artıyordu. Bunun için doğumu uygun gördük. Ve bebek 1 kilo 700 gram dünyaya geldi. Bebek gayet sağlıklı doğdu ve bugünden itibaren de taburcu ettik."

Genç çiftin mutluluklarına ortak olduklarını kaydeden Güven, "Bu olay ile birçok tedavinin büyük kentlere gitmeden fakültemizde yapılabileceğini gösterdik ve bunun için mutluyuz. Dün de Elbistan'da 5.5 aylık bir hasta geldi. Aynı yöntemi ona da uygulamaya başladık" diye konuştu.

Anne Tuğba Darendeli ise ilk çocuğunu sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmenin sevincini yaşadığını belirterek, "Elbistan'daki doktorlar 'Bebek yaşamaz' demişlerdi. Acil buraya sevk edildik. Bebeğimizin adını da başarılı doğumu gerçekleştiren doktorumuzun ismini koyduk. Adı Melih oldu" dedi.

Baba Hakan Darendeli de, "Elbistan'da sürekli kontrol altındaydık. Telaş içerisinde bekliyorduk. Sonunda Kahramanmaraş'a sevk ettiler. Burada doğru teşhis konularak gereken müdahale başarılı bir şekilde yapıldı ve çocuğumuz kurtuldu" diye konuştu.
Hakan Darendeli, Yrd. Doç. Dr. Melih Atahan Güven'e minnet duyduklarını belirtti.

.
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2006 Çarşamba 15:48:05
Güncelleme :22 Şubat 2006 Çarşamba 16:08:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?