4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAHRAMAN MARAŞ

O köy çok uzakta değil

O KÖY ÇOK UZAKTA DEĞİL

İstanbul Merter Platformu tarafından Kahramanmaraş’ta eğitim veren yüz okula kitap ve kırtasiye yardımı yapıldı. Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, “Kahramanmaraş İstiklal Savaşımıza öncülük yapan bir il olmasının yanında yine kendi sorunlarını kendi çözme konusunda da öncülük yapan, bu konuda güzel örnekler veren ülkemizin örnek illerinden biri” dedi.

İstanbul’da faaliyet gösteren ve aralarında Kahramanmaraşlıların da bulunduğu tekstil sanayicilerinin oluşturduğu Merter Platformu’nun eğitime sağladığı katkılar devam ediyor. Bu güne kadar 2 bin 58 okula yardım yapan platform, Kahramanmaraş’ta da yüz okula kitap ve kırtasiye yardımında bulundu. Koliler halinde kente gelen yardımlar bu gün İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde düzenlenen törenin ardından okullara dağıtıldı.

Törende konuşan Merter Platformu üyesi Ahmet Öksüz, amaçlarının okumayı bir alışkanlık haline getirmek olduğunu söyledi. Türkiye’nin kitap okuma noktasında dünya standartlarının çok altında olduğunu kaydeden Öksüz, bu yolda sağlanacak en küçük katkının bile kendilerini mutlu edeceğini belirtti. Öksüz, şöyle konuştu:

“Çünkü maalesef ülkemizde okuma alışkanlığı pek yok, rakamlarda bunu gösteriyor. Bir takım çalışmalar yapıldı bununla ilgili. Onlarla ilgili de kısa bir bilgi vermek isterim, durumumuzu daha iyi anlamamız açısından. İhtiyaç sıralamasında 235. sırada yer alıyor kitaplar. İnsanlara sorduğumuzda ilk ihtiyacınız nedir diye işte sudur, ekmektirle başlayan ihtiyaç sıralamasında 235. sırada. Özel günlerde hediye sıralamasında 140. sırada. Türkiye’de kütüphane sayımız bin 412, fakat kahvehane sayımız 570 bin. Yani 49 bin kişiye bir kütüphane düşüyor fakat 122 kişiye bir kahvehane düşüyor. Sadece yüz kişiden dördü kitap okuyor. Japonya’da 4,2 milyar kitap basılırken senede Türkiye’de 23 milyon basılıyor. Bir Norveçli 137 dolar harcıyor senede kitaba. Alman 122 dolar harcıyor, dünya ortalaması ise bir dolar 30 Cent. Türkiye’de bur rakam 45 Cent. Bu insanı çok üzüyor dünya ortalamasının altında olmak. Tabi Almanya Norveç rakamlarını Türkiye’de beklemek mümkün değil ama dünya ortalamasının 1,3 dolar olduğu bir yerde gerçekten 45 Cent çok üzücü. Merter platformu olarak 2 bin 58 okula yardım yapıldı 33 ilde. Kahramanmaraş 34. ilimiz. Bu yardımlarla beraber bu sayı 2 bin 158 e çıkıyor.”

Vali Şükrü Kocatepe ise sanayicilerin eğitime sağladığı katkıları anlattı. Kahramanmaraşlı işadamlarının kendisinin göreve başladığı andan bu güne kadar olan sürede 15 civarında okul protokolü yaptığını dile getiren Kocatepe, bu hızla gidilmesi halinde en geç 3 yıl içinde derslik sıkıntısının çözüme kavuşacağını vurguladı.

Kahramanmaraş’ın İstiklal Savaşı’nda sağladığı öncülüğü, kendi sorunlarını çözme noktasında da sürdürdüğüne dikkat çeken Kocatepe, “Yine milli eğitim konusunda da elbette gelişen nüfus, şehirlere hızlı göç ve sanayileşmenin getirdiği sonuçlar milli eğitim altyapısındaki yetersizlikleri giderme konusunda da yine Kahramanmaraşlı işadamlarımızın çok değerli çok önemli katkıları var. Burada bu gün iki sanayici işadamımız var. Her ikisinin de Kahramanmaraş’ta milli eğitim alt yapısının güçlendirilmesi yeni okullar kazandırılması konusunda çok önemli katkıları var. Ben onların şahıslarında Kahramanmaraşlı işadamlarına şükranlarımı arz ediyorum. Ben göreve başladığım günden bu güne kadar geçen süreç içerisinde 15 protokol yaptık yaklaşık olarak ve şu anda devam eden derslik sayımsız 350 civarında. Yani bu hızla gittiğimiz takdirde 2, en geç 3 yıl içinde Kahramanmaraş’taki derslik sayısındaki yetersizlik konusunun ortadan kalkacağını düşünüyorum. Bunda il özel idaresi ve devlet imkanlarının da azami derecede seferber edilmesi söz konusu. En önemlisi tabi ki bizim için de çok anlamlı olanı Kahramanmaraşlı işadamlarımızın sanayicilerimizin gösterdiği ilgi ve destek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kitap ve kırtasiyeler özellikle kırsal kesimlerde eğitim veren okul idarecilerine teslim edildi.

O KÖY ÇOK UZAKTA DEĞİL
O KÖY ÇOK UZAKTA DEĞİL
O KÖY ÇOK UZAKTA DEĞİL
İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2011 Salı 12:15:01
Güncelleme :14 Haziran 2011 Salı 13:21:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?