2
Mayıs
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

Özel dondurmaya özel böğürtlen

Dünyaca ünlü Maraş dondurmasının vazgeçilmez aromalarından biri haline gelen böğürtlen üretimi Kahramanmaraş'ta artarak devam ediyor.

Ilıca eski Belediye Başkanı Cuma Karalar, bu hasat döneminde geçen yılın iki katından fazla ürün beklediklerini belirterek, "Artık dondurma üreticisi firmalarımızın taleplerini karşılayabilecek konuma geldik" dedi.

Başta kanser olmak üzere, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarında, ishal, ağızda meydana gelen yaralarda şifa kaynağı olarak kullanılan böğürtlen üretimi Kahramanmaraş'ın kaplıcaları ile meşhur turizm beldesi Ilıca'da artarak devam ediyor.

Güzellik losyonu olarak da kullanılabildiği bilinen böğürtlen, Kahramanmaraş dondurmasına verdiği lezzetle artık vazgeçilmez bir aroma haline geldi. Ilıca eski Belediye Başkanı Cuma Karalar, böğürtlenin Türkiye'de Bursa, Yalova, Antalya ve Hatay gibi yerlerde yetiştiğini belirterek şu an itibariyle Ilıca'da da 5 bin kök böğürtlen ağacına ulaştıklarını söyledi.

Turizm beldesi olan Ilıca'yı, böğürtlenin de önemli bir merkezi haline getirmek istediklerini kaydeden Karalar, ilerleyen yıllarda Avrupa'ya da ihraç yapmayı düşündüklerini dile getirdi.

Böğürtlen üretmeye başlamadan önce urmu tudu ekmeyi düşündüğünü ifade eden Karalar, "İki yıl önce bu işe girdik. Esas bizim düşüncemiz urmu tudu ekmekti. Bildiğiniz gibi urmu tudunun birçok hastalığa faydalı olduğu söyleniyor. Fidanı temin etmek için Tarım İl Müdürlüğü'ne gittiğimizde oradaki arkadaşlar bize, urmu tuduna benzeyen bir meyvenin olduğunu, onunda böğürtlen olduğunu söylediler. Bunun ise ekildiğinden hemen bir sonraki yılda meyveye dönüştüğünü, ekonomik olarak da daha karlı bir şey olduğunu bize söylediler. Bizde onlara inanarak, güvenerek, bir miktar böğürtlen fidanı aldık, Maraş çevresinde bulabildiğimiz kadarıyla. Daha sonra Hatay'dan da biraz böğürtlen fidanı getirerek, dikerek ektik. Bu ağacın özelliği ektikten sonraki aşamada 1 yaşayan dallar meyve dalı olur. İkinci yıl kendiliğinden kurur, ya da kesilir. Bir diğer kısmı da bir sonraki yıl meyve dalıdır. Geçen yıl meyvelerimiz 1 yaşadığında 10 ton civarında meyve aldık. Bunun 3-4 tonluk miktarını kasabamız bilindiği gibi turizm beldesi ve yaş meyve olarak buradaki marketlere verdik. Geriye kalan kısmını da Kahramanmaraş'taki dondurmacılara verdik. Zaten bize ekmeden önce de söylendiği gibi, 'Kahramanmaraş'ta bu az, hatta yok denecek kadar az' ve dondurma sektöründe aroma olarak kullanıldığı şeklindeydi. Geçen yıl dondurma üreten firmalarımızla irtibata geçtik. Olabildiği kadar bize yardımcı oldular, aldılar. Yalnız bazı firmalarımız dışardan da getiriyor. Biz bu yıl yani ikinci yılımızda iddialıyız.Geçen yılın 2 katı hatta daha fazla bir ürün bekliyoruz. Diyoruz ki bizde varız ve ihtiyaçları karşılayabilecek kapasitedeyiz" dedi.

Karalar, böğürtlenin kanserin yanı sıra birçok hastalığın tedavisinde de kullanıldığını belirterek, üretiminin de oldukça meşakkatli olduğunu söyledi. Karalar, "Çok meşakkatli, çok hassas bir meyve türü. Üzümgillerin belli bir kolundan. Anayurdunun Pakistan Afganistan olduğu vurgulanıyor. Sonra Avrupa üzerinden Türkiye'ye girdiğini biliyoruz. Çok hassas yani, aşırı sıcak bir iklimi de sevmiyor, aşırı soğuğu da sevmiyor. Bazıları sık sık hastalanıyor. Tarım İl Müdürlüğü'nden veya devlette çalışan mühendis arkadaşları getiriyoruz, baktırıyoruz. Yetişme mevsimi yani hasat mevsimi bu bölge itibariyle Temmuz'un ilk iki haftası. Hasat süresi de iki ay gibi bir süre. Gördüğünüz gibi kimilerinde kızarıklık oluşmuş, belli bölgelerde Maraş tabiriyle 'ben'de düşmüş, yetmeye başlamış. Bazıları, ağaçların çeşitli bölgelerinde çiçek olan yerlerde var. O yüzden hasat dönemi uzun bir süre, zor bir iş ama biz bunu başardık. Gerçekten başardık. Ben bunu ilk ektiğimde, yani bunun bu bölgede olabileceğini düşünmüyordu. Bu işi yapabileceğimizi düşünmüyordu. Ama Allah bizi utandırmadı" diye konuştu.
İlerleyen yıllarda üretim kapasitesini artırdıklarında Avrupa'ya da ihraç yapılabileceğini işaret eden Karalar, örnek olarak Andırın ilçesinden Almanya ve İngiltere'ye ihraç edilen Çığşar kirazlarını gösterdi. Karalar, "Şimdi biliyorsunuz öyle bir şey yapabilmemiz için, idealimizde o da var ama şu an için ürünümüz o kadar kapasiteli bir ürün değil. Tonaj bakımından yeterli değil. Keşke herkes ekse, Kahramanmaraş bölgesinin birçok yerinde olsa, o zaman zaten Avrupalı tüccarlar gelir buraya, nasıl Andırın ilçemizin Çığşar Kirazı'nın TIR'lara yüklenerek Almanya, İngiltere gibi ülkelere gittiği gibi, bunun da oralara gideceğini biliyorum. Hatta bana bunun fidanını veren arkadaş Almanya'dan getirdiğini, Almanya'da bunun fidanını verenlerin eğer yetiştirebilirsek kendilere satabileceğimizi söylediğini duydum. İlerleyen aşamada bunu düşünüyoruz. Ancak soğuk hava depolarına ihtiyaç var, taşınabilir soğuk hava depolarına ihtiyaç var, ama herkeste konuda komşuda olması gerek, o zaman ticaretini düşünürüz" ifadelerini kullandı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 15:19:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?