6
Mayıs
2024
Pazertesi
KAHRAMAN MARAŞ

Pamukta üretim düşüyor

PAMUKTA ÜRETİM DÜŞÜYOR

Kahramanmaraş'ta, tekstil sanayisinin ana hammaddesi olan pamukta hasat mevsimi başladı. Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu, pamukta üretimin her geçen yıl düştüğünü hatırlatıp "Ekim alanı yeterli değil, üretilen pamuk büyük bir fabrikanın bile talebini karşılayamaz" dedi.

Kahramanmaraş'ta bu yıl merkez ve Pazarcık ilçesinde 16'şar bin Türkoğlu'da ise 4 bin 600 dekar olmak üzere yaklaşık 37 bin dekar arazide pamuk üretildi. 2000'li yılların başında 350 bin dekar olan pamuk üretilen arazi alanı, girdilerin yüksek, pamuk primlerinin düşük olması ve makineli tarımın tam anlamıyla yapılamaması nedeniyle 37 bin dekara kadar geriledi.

Türkiye genelinde üretilen pamuk miktarı talepleri karşılamanın çok uzağında. Yılda Türk çiftçisi tarafından 634 bin ton pamuk üretilirken tüketilen pamuk miktarı bir milyon 340 bin ton. Üretilen pamuğunda çekirdekli olması hesaba katıldığında Türkiye her yıl ortalama bir milyon 100 bin ton pamuk ithal ediyor.

Hasat mevsiminin başlamasını değerlendiren Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu, tarladaki pamuğun toplanmasının bir ay süreceğini ifade etti. 16-17 bin ton rekolte beklendiğini ifade eden Topçuoğlu, şöyle konuştu: "Kahramanmaraş merkezde 16 bin dönüm, Pazarcıkta 16 bin dönüm, Türkoğlu ilçesinde 4 bin 600 dönüm. Toplam 37 bin dönüm civarında bir ekim alanımız var. Tabi bu yeterli mi değil. Çünkü 2000'li yıllara döndüğünüz zaman, bu 350 bin dönüm idi şu an 37 bin dönüm. Rekolte 16-17 bin

ton civarında bekleniyor. Girdilerin çok yüksek olması, işçinin bulunmaması ve makine hasadının düzenli olmayışı çiftçiyi engelliyor. Onun için gelecek yıl ekim alanında çok fazla bir artış beklemiyoruz. Yüzde 10-15 bir artış bekliyoruz."

Pamuğun piyasada alıcı bulmasına rağmen makineyle hasat yapılamadığını dile getiren Topçuoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Makine hasadından çiftçilerimizin üçte biri faydalandı. Bunun için bin 670 talebimiz vardı ancak bunların 417'si faydalandı. Bunun hepsinin faydalanması lazım tarımın geliştirilmesi için."

Kahramanmaraş'ta üretilen pamuğun, kentte faaliyet gösteren büyük bir tekstil fabrikasının bile ihtiyacı karşılayamayacağını işaret eden Topçuoğlu, bir an önce önlem alınması gerektiğine dikkat çekti. Üretim yapan çiftçinin riske girmesi için özellikle makineli tarımdan faydalandırılması gerektiğine vurgu yapan Topçuoğlu, bu konuda da Kahramanmaraşlı sanayicilerin ve bakanlık nezdindeki insanların girişimde bulunması gerektiğini söyledi.

Çektikleri en büyük sıkıntının tarlada çalıştıracak amele bulamamak olduğunu belirten Topçuoğlu, şöyle konuştu: "Girdiler yüksek, çiftçi ameliyenin ihtiyacını karşılayamıyor, işçi de burada 20 lira ücretle akşama kadar güneşin altında çalışmıyor. Nasıl olsa bir yerlerde o 20 lirayı kazanıyor. Maraş'ta sanayi bölgesi olduğu için, çiftçiyi araziye düşürmemiz için tatmin edici bir ücret vermemiz lazım. Bu fiyatı vermemiz için de pamuğun yüksek fiyatla gitmesi lazım. Gitmesi de önemli değil, pamuk primleri

42 kuruş, yani en azından bir 60 kuruş olması lazım. Biz de ameleye 30 kuruş ödememiz lazım ki işçinin yevmiyesi 30 lirayı düşmesin. Yoksa işçiyi 20 liraya araziye getiremiyoruz."

Türkiye genelinde de tablonun aynı olduğunu ifade eden Topçuoğlu, gerekli tedbirlerin alınması halinde pamuğun yeniden canlanacağını söyledi. Türkiye'de 2009-2010 hasat döneminde üretilen pamuğun 634 bin ton olduğunu anlatan Topçuoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Tükettiğimiz pamuk 1 milyon 340 bin ton. Tabi tükettiğimiz balya, çekilmiş pamuk. Ama ürettiğimiz çekirdekli pamuk. Bu ne demektir yüzde 40'ı 260 bin ton karşılayabiliyoruz, bin milyon 100 bin tonunu dışarıdan ithal ediyoruz. Yani bu da acı bir

tablo. Türkiye bir tarım ülkesi, bu karşılandığı zaman çiftçi desteklendiği zaman hepsini karşılarız, bu gücümüz var. Çünkü Türk çiftçisi güzel verim almakta. Son teknolojiyi kullanmasa bile, babasından, dedesinden kalan ekipmanlarla güzel verim almakta. Ancak, teknolojiyi kullandığı zaman daha farklı sonuçlara da ulaşırız diye düşünüyorum."

PAMUKTA ÜRETİM DÜŞÜYOR
PAMUKTA ÜRETİM DÜŞÜYOR
PAMUKTA ÜRETİM DÜŞÜYOR
PAMUKTA ÜRETİM DÜŞÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2010 Pazartesi 10:50:03
Güncelleme :29 Eylül 2010 Çarşamba 10:47:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?