8
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Pancar alım kampanyası başladı

Elbistan Şeker Fabrikası'nda 2007-2008 dönemi şeker pancarı alım kampanyası başladı.

Kampanya döneminin başlaması nedeniyle Elbistan Şeker Fabrikası'nda bir tören düzenlendi. Nurhak Kaymakamı ve Elbistan Kaymakam Vekili Abdulaziz Aydın, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Barış Kaya Taş, Belediye Başkan Vekili Mehmet Kılıç, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Kılıç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik, İlçe Müftüsü Ramazan Tolan, Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Yalçınöz, belde belediye başkanları ve birçok kurum amirinin katıldığı törende, kampanya süreci hakkında bilgiler verildi.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından halk oyunları gösterisiyle başlayan törenin açış konuşmasını Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Yalçınöz yaptı. Yalçınöz, "Geçmiş dönemlerde kampanyalar işçinin ve çiftçinin bayramıydı. Ama maalesef şimdi bayram havası yaşamıyoruz. Çünkü kotaların düşmesiyle birlikte ekim alanları azaldı. 6 aylık kampanya süresi düştü. Bu nedenden dolayı işçi de çiftçi de rahatsız. 'Kotaları kaldıracağız' diyenlerin bu sözlerini bir an evvel yerine getirmelerini bekliyoruz. İnşallah seneye kota kaldırılır, işçi de çiftçi de o gün bayram eder. Çiftçilerimizin pancarlarını bir an evvel söküp fabrikaya teslim etmelerini bekliyoruz.Çiftçilerimizin ürettikleri şeker pancarlarını yağmurlu havalara yakalanmadan, çamursuz bir şekilde getirmelerini tavsiye ediyoruz. Çamursuz getirilen şeker pancarları ile çiftçiler de çalışanlar da rahat edecektir. Çiftçi ve işçiler el ele verip, bu kampanya sürecini en güzel şekilde götüreceğimize inanıyorum" dedi.

Elbistan Şeker Fabrikası Müdürü Nihat Çalışkan ise, küresel ısınma ve kuraklığın şeker pancarı üreticisini de olumsuz etkilediğini belirterek, "2007-2008 yılı pancar alım kampanyasını başlattık. Elbistan Şeker Fabrikası'nın ilk pancarını tesellüm ederek, fabrikamızın 23. alım kampanyasını gerçekleştirmiş olduk" diye konuştu.
Bu yıl fabrikaya bağlı 4 bölgede 86 köyde 5 bin 699 pancar üreticisi ile üretim sözleşmesi yapılarak, 56 bin dekar sahada pancar ekimi yapılmasının sağlandığını belirten Çalışkan, şunları kaydetti:

"Pancarın intaş döneminde sıcaklığın eksi 4 dereceye düşmesi nedeniyle bin 600 dekar pancar tahribatı olmuş, fakat kısa sürede tekrar ekilerek tüm ekim sahalarında pancarın intaşı sağlanmıştır. Büyüme ve gelişme döneminde yeterli yağış alınmamış olması ve küresel ısınmanın bütün mahsuller üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen üreticilerimizin gayretleri sayesinde beklenen rekoltenin gerçekleşeceği kanısındayız. Bu kampanya döneminde, pancar rekoltesinin tesellüm edilene göre 295 bin ton, bedeli ödenene göre 255 bin ton ve işlenen olarak 250 bin ton olacağını tahmin etmekteyiz. Fabrikamızın pancar işleme kapasitesi 3 bin 700 ton/gündür. Bu yıl tahmini 72 gün sürecek kampanyamızda 250 bin ton pancar işleyerek 34 bin ton şeker, 10 bin ton melas ve 68 bin ton yaş küspe elde edilecektir. Bilindiği gibi yaş pancar küspesi üretim sözleşmesi gereği pancar eken üreticilerimize ücretsiz olarak verilmektedir. Melas ise, maya ve yem fabrikalarına, ayrıca besicilik yapan pancar üreticilerine bedeli mukabilinde satılarak değerlendirilmektedir. Üretilen kristal şeker ve yan ürünler, bugünkü satış fiyatları üzerinden değerlendirildiğinde yalnız üretimleri ile yurt ekonomisine 65 milyon YTL katkı sağlamış olacaktır."
Konuşmaların ardından, şeker fabrikasının kantarına bağlanan kurdele Elbistan Kaymakam Vekili Abdulaziz Aydın, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Barış Kaya Taş ve Emniyet Müdürü Ahmet Kılıç tarafından kesildi ve ilk ürün burada tartılarak fabrikaya verildi.

Törende kurban kesilip dua edilirken, fabrikaya ilk pancarı telim eden Ercan Ceren, Hacı Hasan Ceren, Süleyman Meşe, Mehmet Güneşli, Turgay Polat, Talat Yıldırım, İmam Kıraç ve Mehmet Yıldırım adlı üreticilere, protokol üyelerince çeşitli hediyeler verildi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 17:12:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?