8
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Süleyman Demirel K.Maraş'ta

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'deki terörün tamamen etnik milliyetçiliğe dayandığını belirterek, "Herkes aklını başına devşirmeli, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletini mağlup etmek mümkün değildir, bunlar densizliktir" dedi.

Demirel, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin (KSÜ) 2007-2008 akademik yılı açılış törenine katılmak üzere özel uçakla Kahramanmaraş'a geldi. Demirel'i hava alanında Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ile diğer ilgililer karşıladı. Demirel, daha sonra Avşar Yerleşkesi'ne geçerek, açılış törenine katıldı.
Törende bir konuşma yapan Demirel, küresel ısınma ve enerji konularına değindi. Demirel, küresel ısınmanın dünyanın en önemli meselesi olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin bu konuda şimdiden önlem alması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin mutlaka nükleer enerji sistemine geçmesi gerektiğinin altını çizen Demirel, "Bütün dünya bunu kullanıyor. Bugün Fransa enerjisinin yüzde 70'ini buradan karşılıyor. Dolayısıyla bundan bizim de istifade etmemiz lazımdır" diye konuştu.

Dünyanın hızla kirlenme sürecine gittiğini vurgulayan Demirel, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne mutlaka imza atması gerektiğini öne sürdü. Demirel, daha sonra Rektörlük binasına geçerek burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Artan terör olayları ile ilgili soruya Demirel, "Ülkemizin başında bir terör belası vardır. Yeni birşey değildir.1984'te başlamış bir olaydır. Tamamen etnik milliyetçiliğe dayanan bir terör belasıdır. Bölücüdür, ayrımcıdır ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hiçbir parçası bölünemez, ayrılamaz. Buna kimse razı olmaz. Herkes aklını başına devşirmeli. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve Türk milletini mağlup etmek mümkün değildir. Bunlar densizliktir" cevabını verdi.

Şehitlerin herkesi üzdüğünü belirten Demirel, şöyle konuştu:
"Türk milleti, terörle mücadelede mücadeleyi yapan güvenlik güçlerimizin, askerimizin, polisimizin yanındadır. Bu mücadeleyi yapan hükümetlerin de yanındadır. Onun içindir ki alınan tedbirler öyle sabahtan akşama bizi neticeye götürmeyebilir. Ama her tedbiri almak lazımdır. Bu kan durmalıdır. Bu kanın durması neyi gerektiriyorsa onu yapmalıyız. Ama kan durmalıdır. Kanın durmasını engelleyen ve kanın durmasını sağlayacak bir tedbir var da biz bunu yapamıyoruzu kabul etmeyiz. O devletimiz için zaaf olur. Zaten kimse de bize 'Kanın durmasını önleyecek tedbirleri niye alıyorsunuz' diyemez. Onun için Türkiye'yi bağlayan birşey yoktur. Türkiye'yi yönetenlerin gayet cesaretle hareket etmeleri gerekir. Alınacak tedbirin, atılacak adımın ne ölçüde çare olacağını güvenlik makamları bilir. Güvenlik makamları diyorsa ki; 'Şu tedbiri alırsak faydalıdır' alınmalıdır. Zaten 'Faydalıdır, bu tedbiri alalım' dedikten sonra almamakta da vebal vardır." Süleyman Demirel, bir gazetecinin, "Kuzey Irak'a yapılacak operasyonun faydası olur mu?" şeklindeki sorusuna, "Onu güvenlik güçleri bilir. Ama güvenlik güçleri epey bir zamandan beri böyle bir tedbirin alınmasının yanındadırlar" cevabını verdi.

Demirel, bir başka soru üzerine şunları söyledi:
"Türkiye, kanı durduracak her tedbire başvurmalıdır. Bunların para kaynaklarını, silah kaynaklarını, başka kaynaklarını kesecek tedbirler neyse onlara da başvurmalıdır. Ama bu tedbirlerde her zaman başarılı olunmayabilir. Dış mihrakların desteğini ortadan kaldırmak her zaman mümkün değildir. Türkiye'nin gücü dahilinde değildir. Onlar ayrı bir meseledir. Terör, yalnız Türkiye'nin değil, dünyanın meselesidir. Ama Türkiye içindeki terörü bitirmek Türkiye'nin işidir".

Pazar günü yapılacak referandumla ilgili bir soruyu da cevaplayan Demirel, "Şartlar düşünülenden farklı gelişti. Cumhurbaşkanı seçimi olayı için bu kanun çıkarılmıştır. Seçim 11. Cumhurbaşkanı'nın başka türlü seçilmesini sağladı. 11. Cumhurbaşkanı seçilince bu referanduma götürülecek kanun askıda kaldı. Nitekim ilgili maddeler kanundan çıkartıldı. Bence en doğrusu referandumu tehir etmekti. Türkiye anayasa değişikliği yapacaksa, benim düşünceme göre bu referanduma sunulacak kanunla anayasa değişikliğini
birleştirmek lazımdı. Tekrar referanduma gitmek lazımdı. Bir zorluğu yoktu, pratik olurdu" diye konuştu.

Vatandaşın, önüne gelen her oy fırsatını kullanması gerektiğini belirten Demirel, "Sandığa karşı ters dönerek hiçbir yere varılmaz. Vatandaşlara sandığa gitmeyi tavsiye ediyorum. Sandığı olmadığı yerde ararsın, buluncaya kadar da çok sıkıntı çekersin. Sandığa vatandaş iyi sahip olmalıdır. Ancak sandık öncesi halk iyi aydınlatılmalıdır. Halk iyi aydınlanırsa, vatandaş yanlış yapmaz" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 17:24:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?