4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAHRAMAN MARAŞ

Tapu’da TAKBİS dönemi

TAPU’DA TAKBİS DÖNEMİ

Tapu'da, Tapu Kadastro Bilgi İşletim Sistemi (TAKBİS) dönemi başlıyor. Elbistan Tapu Müdürü Seyit Ali Çam, kurumlarında TAKBİS çalışmalarına başlandığını belirterek, “Bu sistemle İstanbul’da ya da yurt dışında yaşayan bir insan tapu işlemleri için buraya kadar gelmeyecek” dedi.

Çam konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kurum olarak tapu sicil işlemlerini devam ettirdiklerini, TAKBİS’in ilk aşaması olan veri yükleme çalışmalarına da başlandığını bildirdi. Bu proje ile kadastro çalışmaları sonrasında oluşan pafta ve tapu kütüklerindeki mülkiyet kayıtlarının bilgisayar ortamında, entegrasyonunun sağlanacağını vurgulayan Çam, “Mevcut tapu ve kadastro bilgi, belge ve haritalarının sayısallaştırılmasıyla birlikte Türkiye genelinde tüm Kadastro ve Tapu Müdürlükleri tam otomasyona geçmiş olacak. Elbistan Tapu Müdürlüğü olarak bizlerde 15 Ocak tarihi itibariyle veri girişlerini TAKBİS’e yüklemeye başladık. 5 aylık süre içerisinde veri giriş işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Bu sistemle artık İstanbul’da veya yurt dışında yaşayan bir kişi satış yapabilmek için buraya kadar gelmesine gerek kalmayacak. Türkiye içerisinde bulunduğu yerin Tapu Müdürlüğü’nde, yurt dışında yaşıyor ise o ülkede konsolosluğa kurulacak olan Tapu birimine uğrayarak işlemlerini daha kolay ve pratik bir şekilde yaptırabilecek” diye konuştu.

Tapu Sicil Müdürlüğü’nün 2010 yılı çalışmaları hakkında da bilgiler veren Çam, “Elbistan ilçe olmasına rağmen iş yükü bakımından il düzeyindedir. Geride bıraktığımız yıl içerisinde yapılan işlem sayısı 10 bin 376’dır. Yazışma sayısı 5 bin 500, tapu senedi sayısı 13 bin 800, ipotek senedi sayısı bin 248 ve çıkarılan kayıt örneği sayısı ise 21 bin 522’dir. Kat irtifakı tesisi sayısı 122, bağımsız bölüm sayısı 980, kat mülkiyeti tesisi sayısı 6, bağımsız bölüm sayısı işlem tutarı ise 112 olarak kayıtlara geçmiştir. 2010 yılı Tapu Müdürlüğümüz açısından yoğun bir şekilde geçmiştir” ifadelerini kullandı.

Çam, Elbistan’a yapılması planlanan yeni Tapu Müdürlüğü binasının proje çiziminin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tamamlandığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2011 Cuma 17:19:04
Güncelleme :28 Ocak 2011 Cuma 18:08:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?