2
Mayıs
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

Tarihi konağa kadın eli

Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) tarafından hazırlanan Zabun Konağı’nın restore edilerek turizme kazandırılması projesi, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından desteklenmeye değer bulundu.

Kahramanmaraş’ın toplumsal hayatındaki konumunu her geçen gün artıran kadınlar, şimdi de tarih ve kültür turizmine el attı. KAGİK üyelerinin uzun süredir üzerinde çalıştığı Zabun Konağı Projesi’ne DOĞAKA hibesi çıkarken, restorasyon çalışmalarının ilerleyen günlerde başlayacağı bildirildi.

KAGİK Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, eski postane binası olarak kullanılan Zabun Konağı’nı restore ettirerek turizme kazandıracaklarını söyledi. Konakta yapılacak tadilat ve tefrişatın ardından burada, kente özgü yemeklerin, gıda ürünleri, el sanatları, yöresel giysilerin sergi ve satışının yapılacağına dikkat çeken Kurtul, şöyle konuştu:

“Bildiğiniz gibi Kahramanmaraş’a gelen turistler, genellikle kısa süreli giriş yapmakta ve şehirde önemli tarihi ve kültürel alanları görmeden ayrılmaktadır. Bu proje ile birlikte, Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu profesyonel bir sunuşla ön plana çıkarmayı ve kente gelen turistlerin sadece dondurma alarak değil, turistik diğer alanları görmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Zabun Konağı konumu itibariyle tarihi Kapalı Çarşı, Ulu Cami, Taş Medrese ve kaleye çok yakındır. Buraya gelen ziyaretçiler kolaylıkla bu eserleri de görme, buralardan alışveriş yapma imkanına sahi olacak. Böylelikle şehrimizin ticari faaliyetlerine de katkı sağlayarak tarihi ve kültürel bilinirliğin artmasına ciddi şekilde destek olacağız.”

Konağı 2013 yılı başında açmayı hedeflediklerini kaydeden Kurtul, “Ben KMTSO Onursal Başkanı Mehmet Balduk başta olmak üzere projeye emeği geçen KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, yönetim kurulu üyeleri, Zabun ailesi, KMTSO proje ekibine, Ertuğrul Kazancı ve KAGİK kadın kurulu üyelerine çok teşekkür ediyorum. Şehrimize ve kadınlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Mart 2012 Perşembe 16:23:20
Güncelleme :8 Mart 2012 Perşembe 16:26:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?