4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAHRAMAN MARAŞ

Tarihin üzerindeki toz perdesi kalkıyor

TARİHİN ÜZERİNDEKİ TOZ PERDELERİ KALKIYOR

Kahramanmaraş'ta Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne kayıtlı 30 eserden 13'ü, yapılan restorasyonlarla kültürel mirasa kazandırıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, "Hem tarihin ve kültürel mirasın ortaya çıkartılması hem de gelecek nesillere aktarılması ilimizin kültür turizmi için son derece önemli" dedi.

Milli Mücadelenin öncü şehirlerinden Kahramanmaraş'ın saklı tarihi güzellikleri her geçen gün devam eden restorasyonlarla gün yüzüne çıkartılıyor. Roma Dönemi'nden, Selçuklu'ya, Dulkadiroğlu Beyliği'nden Osmanlı'ya kadar birbirinden farklı dönemlere ait eserleri bünyesinde bulunduran kentte, 2006 yılında başlatılan restorasyonlarla 13 tarihi miras, orijinal görünümlerine kavuşturularak kültür turizmine kazandırıldı.

Devam eden restorasyon çalışmaları içerisinde yer alan Şıh Turan ve Divanlı Camii'lerinde başlatılan çalışmalarda hızla devam ederken, bu yılın sonuna dek tamamlanarak her iki caminin de ibadete açılması hedefleniyor. Öte yandan, milli mücadele esnasında minaresine isabet eden top mermisini günümüze kadar taşıyan Şıh Turan Camii'ndeki çalışmalarda bu mermiye dokunulmayacağı belirtildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, restorasyon çalışmaları devam eden camileri inceleyerek değerlendirmelerde bulundu. 2006 yılında başlayan restorasyon çalışmalarıyla 30 eserin 13'ünün tamamlandığını ifade eden Küçükdağlı, "Bunlar içerisinde Eshab-ı Kehf Külliyesi var, merkez Ulu Cami var, Elbistan Ulu Cami var, merkezde restore edilen camilerimiz var Taşhan var. Bu yılki program içerisinde ise Şıh Turan, Divanlı ve Çağlayancerit ilçesindeki Kezban Hatun Camii var. Restorasyon çalışmaları 2011

yılı sonuna kadar tamamlanmış olacak. Diğre yandan 30 kadar eserden biten 13 eserin dışında kalan esenlerin yarıdan fazlasının proje çalışmaları tamamlandı. Yine bunların içerisinde Taş Medrese'de mevcut. Peyderpey 2012 yılı sonu itibariyle merkez ve ilçelerde dahil olmak üzere 30 vakıf eserinin restorasyon çalışmalarının tamamlanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Yapılan restorasyonlarda, eserlerin ilk hallerine döndürülmesinin kendileri açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Küçükdağlı, "Her bir eserde uzun zamandan beri el vurulmaması nedeniyle üst üste farklılıklar oluşmuş. Bizim için sıvasında, boyasında, taşıyla, tavanıyla, kubbesiyle, mihrabıyla, kapıları, pencereleriyle orjinaline getirilmiş olması çok önemli. Hem tarihin ve kültürel mirasın ortaya çıkartılması, hem de gelecek nesillere aktarılması ve bunların ilimizin kültür turizmi için çok önemli

çalışmalardır. Bunun dışında sair restorasyon çalışmalarımız başladı" ifadelerini kullandı.

Restorasyonları devam eden Şıh Turan ve Divanlı Camilerinin de manevi atmosfer açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Küçükdağlı, "Kahramanmaraş milli mücadelenin öncü kenti. O zamanki mücadelede Şıh Turan Camisinin şerefesinin alt kısmına bakıldığı zaman top mermisi gelmiş saplanmış. Yıllardır korunuyor ve korunmaya da devam edecektir. Restorasyonlarda bir müdahale söz konusu değil. Divanlı Camiside 3-4 yüzyıla yaklaşan çok eski tarihi kültür varlıklarımızdan bir tanesi. Bu iki camimizde geleneksel

Maraş kenti içerisinde yani eski Maraş içerisinde bulunan özellikle bir çok alimi ve ulemayı yetiştirmiş mahallelerin camileridir. Onun için bu özellikleriyle de Kahramanmaraş'ın mana aleminde de sair vakitlerde görmek ve buraları yaşamak mümkündür. Gelip bu camilerimizi ziyaret etmek lazım diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

TARİHİN ÜZERİNDEKİ TOZ PERDELERİ KALKIYOR
TARİHİN ÜZERİNDEKİ TOZ PERDELERİ KALKIYOR
TARİHİN ÜZERİNDEKİ TOZ PERDELERİ KALKIYOR
TARİHİN ÜZERİNDEKİ TOZ PERDELERİ KALKIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2011 Cuma 10:03:04
Güncelleme :18 Mart 2011 Cuma 10:35:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?