6
Mayıs
2024
Pazertesi
KAHRAMAN MARAŞ

Tarım Müdürü'nden kırmızı biber açıklaması

Kahramanmaraş İl Tarım Müdürü Ahmet Şahin, kırmızı biberde oluşan aflatoksin sorununun ancak eğitimle ortadan kaldırabileceğini söyledi. 

Kahramanmaraş İl Tarım Müdürlüğü görevine atanan Şahin, düzenlediği basın toplantısında, kentin büyük bir tarım potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş'ın değişik coğrafi şartları birarada barındırdığını kaydeden Şahin, "Bu kentte rakım çok değişken. 400 metreden başlayarak bin 600 metreyi bulan coğrafi şartlar mevcut. Bu durum tek tip üretimden ziyade tarımda çeşitlilik ve aynı zamanda da zenginliktir" dedi.
 
Kırmızı biberde yaşanan aflatoksin sorununa da değinen Şahin, "Kırmızı biber Kahramanmaraş'la özdeşleşmiş bir ürün. Aflatoksini yok etmenin temel fonksiyonları var. Aflatoksin hasatla beraber başlıyor. Bu bir eğitim meselesi. Tarım İl Müdürlüğü eğitimle olan açığını kapatacak. Hasattan itibaren pazara kadar olan süreçte çok seçici olunmamasından dolayı aflatoksin sorunu karşımıza çıkıyor. Hasatla pazar arasındaki oluşan aflatoksin üreten ana eksiklikleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. 

Bu eğitimle olacak bir iş. Üreticilerimizin hasat ettikten sonra pazara sunana kadar yaptıkları ve aflatoksini çoğaltan nedenleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. İkinci olarak biberi satın alan ve işleyen tesislerin işlemeden önce depoladıkları alanlarda yaşanan sorunları ortadan kaldırması gerekiyor" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2006 Pazartesi 16:38:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?