2
Mayıs
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

Tarımda 2 yeni ürün

Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü, marka tescili yapılan "Maraş 1" adlı kırmızı biber çeşidi ile "Aksu" adlı yeni nohut çeşidini çiftçilere tanıttı.

Enstitü Müdürlüğü'nde düzenlenen törenle 2 yeni ürün çiftçilere tanıtılırken, bu ürünlerin diğer biber ve nohut çeşitlerine göre avantajları anlatıldı. Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Nefi Kısakürek, enstitü olarak 70 hektar arazide 28 araştırmacı ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, 11 yıldır yaptıkları çalışmalarda 22 araştırmayı tamamladıklarını ve farklı ürünlerden 7 yeni çeşit geliştirmeyi başardıklarını söyledi. 18 adet araştırma projesinin de devam ettiğini ifade eden
Kısakürek, "Yapılan araştırmalar neticesinde 2 yeni ürün çeşidine ulaştık. Bunlardan Aksu adı verilen nohut cinsi ile Maraş 1 adı verilen kırmızı biberimizin tohumluklarını ilerleyen yıllarda çiftçilere dağıtacağız" dedi.

Kahramanmaraş'ta ekilebilir tarım arazilerinin yüzde 6'sında nohut üretimi yapıldığını kaydeden Kısakürek, yeni ürün çeşidinin diğer cinslere göre bir dönüm arazide 100 kg fazla hasat verdiğini söyledi. Aksu nohut çeşidinin, Antraknoz hastalığına iyi gelmesinin yanı sıra -30 dereceye kadar soğuğa karşı da dayanıklı olduğunu belirten Kısakürek, "Bu ürünümüz kışlık ekim yapılan bölgelerle geçiş bölgeleri için tavsiye edilmektedir. Kışlık ekimde çiçeklenmeye 60-70 günde, hasat olgunluğuna ise 115 günde gelmektedir. Hasadında ise dönüm başına ortalama 300 kilogram hasat yapılabilmektedir. Yani ortalama diğer cinslere göre 100 kilogram fazla hasat vermektedir. Çiftçimiz için oldukça uygun olduğunu düşündüğümüz Aksu nohutlarının tohumlarını ilerleyen yıllarda dağıtacağız" diye konuştu.

Tanıtımı yapılan Maraş 1 adlı kırmızı biber hakkında da bilgiler veren Kısakürek, bu ürünün de kırmızı biberde önemli bir alternatif oluşturduğunun altını çizdi. Kısakürek, "Geçmiş yıllarda geliştirdiğimiz ve verimi ile çiftçilerimizin büyük beğenisini kazanan Sena kırmızı biberlerinin ardından daha ince meyve etine sahip bir kırmızı biber ihtiyacı doğdu. Bunun üzerine Maraş 1 adlı kırmızı biberimizi geliştirdik. Tohumluk üretimine başlanan bu ürünümüzün de yaş verim değeri dönüm başına 2 bin 500 kg, kuru değeri ise 450 kg'dır. Önümüzdeki yıllarda tohumluk üretimine başlayacağımız bu iki ürünümüzün Türk tarımına hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Daha sonra, Aksu Nohut cinsini geliştiren Muammer Tokatlı ile, Maraş 1 adı verilen kırmızı biberi geliştiren Bekir Bülent Arpacı ürünleri hakkında detaylı bilgiler verdiler. Tokatlı ve Arpacı ile enstitü araştırmacılarından Turgay Balıkçı'ya, Kahramanmaraş Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, Enstitü Müdürü Nefi Kısakürek ve Çukurova Araştırma Enstitüsü Müdürü Numan Kılıçalp tarafından teşekkür belgesi verildi.

Kahramaraş Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Temizkan, Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ahmet Balbaba ve çok sayıda çiftçinin katıldığı toplantıda, tarım arazileri gezilerek ürünler bahçede incelendi.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 14:27:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?