8
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHRAMAN MARAŞ

Yatırım arttı, enerji sorunu başladı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk, kentte yatırımların artmasıyla birlikte fabrikaların enerji sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

 
Balduk, yaptığı açıklamada, büyüyen sanayiinin elektrik ihtiyacının karşılanmasında yaşanan sıkıntısının giderilmesi için Karacasu mevkiinde yeni trafo merkezinin kurulması için girişimlerin devam ettiğini belirtti. Erkenez Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikaların enerji talebini karşılayan Kahramanmaraş-2 Trafo Merkezi'nin artan güç nedeniyle yetersiz kaldığını vurgulayan Balduk, "Bu nedenle sanayi tesislerinde gerilim düşmekte ve makinelerinde kart arızaları meydana gelmekte. Devam eden yatırımların tamamlanması ile birlikte trafo merkezi ihtiyacı karşılayamaz hale gelecek ve binlerce kişiye ekmek kapısı olan fabrikalarda üretim durma noktasına gelecek. Havaların ısınması da trafo merkezlerinde yaşanan bu sorunu daha derinleştiriyor. Sorunun çözümü için Karacasu mevkisine 154/33 KV'lık yeni trafo merkezinin kurulmasının zorunlu olduğunu belirledik" dedi.


Şehrin her türlü altyapı sorunuyla ilgilendiklerini belirten Balduk, şu an bu sorunların başında yeni trafo merkezinin kurulması olduğunu söyledi. Balduk, Kahramanmaraş-2 Trafo Merkezi'nde oluşan aşırı yük ve bunun getirdiği riske dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Kahramanmaraş-2 Trafo Merkezi üzerinde oluşan aşırı yük nedeniyle akım düşüklüğü yaşanmakta. Bu özellikle sanayi kuruluşlarında arızalara neden olmaktadır. Devam eden yatırımların tamamlanmasıyla birlikte trafo merkezi enerji ihtiyacına cevap veremeyecek. Bu ciddi sorun teşkil eder. 2 yıldır devam girişimlerimizin tek nedeni sorunu önceden görerek ilgili kurumları uyarmak ve daha büyük sorunların oluşmasına engel olmaktır. Odamız, şehrin enerji konusunda yaşanan sıkıntısını gidermek ve sanayiye sağlıklı
kesintisiz enerji verilebilmesi için gayret ediyor."


Konuyu ilgili yerlere ilettiklerini kaydeden Balduk, yeni trafo merkezi kurulması yönündeki çözüm önerilerinin kabul gördüğünü söyledi. Balduk, girişimlerin ardından kısa vadeli çözüm olarak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından Kahramanmaraş-2 Trafo Merkezi'nde kapasite artırmak amacıyla üçüncü 100 MVA trafonun yapımının tamamlanarak devreye alındığını vurguladı. Balduk, kısa vadeli çözümün yanı sıra uzun vadede bölgeye hizmet edecek yeni bir trafo merkezinin Karacasu bölgesinde yapılması gerektiğinin altını çizdi. Trafo merkezinin kurulması için arazinin tespit edildiği bilgisini veren Balduk, "Karacasu beldesinde mülkiyeti Hazine'ye ait Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin (KSÜ) genişleme sahası içerisinde arazi trafo yapımı için uygun görüldü. Konu ile ilgili KSÜ Rektörlüğü ile görüşülerek mutabakat sağlandı" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 15:16:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?