2
Mayıs
2024
Perşembe
KAHRAMAN MARAŞ

Yüksek voltaj zarar verdi

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde elektrik akımlarındaki voltajın aniden yükselmesi nedeniyle evlerdeki çok sayıda elektronik cihaz zarar gördü.

Alınan bilgilere göre olay Tepebaşı Mahallesinde meydana geldi. Okul Sokak’ta bulunan trafonun topraklama hattının kopması sonucu evlere yüksek voltajla enerji verildi. Akımlardaki yükselişin ardından evlerdeki buzdolabı, bilgisayar, televizyon, çamaşır ve bulaşık makineleri arızalandı.

AKEDAŞ Elbistan İşletme Müdürü Süleyman Öner, konuya ilişkin yaptığı açıklamada elde olmayan nedenlerden dolayı şebekede arıza meydana geldiğini belirterek, ekiplerin gerekli değerlendirmeyi yapacağını söyledi.

Öner, “Belirlediğimiz ekip, olay yerinde hasar tespit çalışmalarına başladı. Bu hasarlar bizden kaynaklanıyor ise ortaya çıkan zararı karşılayacağız. Ancak bu noktada önemli bir hususu hatırlatmak isterim ki bu durum tüm abonelerimiz için geçerlidir. AKEDAŞ ile yapmış oldukları bağlantı ve abone sözleşmesinde abonelerin vermiş oldukları projeye uygun tesisat ile evlerindeki tesisat birbirini tutacak. Buna ilaveten de bu tesisatları sürekli kontrol altında tutmaları gerekmektedir.Arızanın yaşandığı evlerde kaçak akım rölelerinin olması gerekmektedir. Birçok abone kaçak akım rölesini sonradan iptal ettiriyor. Bu durumda çarpılmalar ve elektronik cihazlarda arızalanmalar olabiliyor.” dedi.

Bazı vatandaşların kuruma bilgi vermeden arızalanan eşyalarını tamirciye götürdüğüne dikkat çeken Öner, “Fatura topluyorlar. Bunları ödeyin diye bize geliyorlar. Bu durumda vatandaşların önce işletmemize bilgi vermesi ve işletmemiz elemanlarınca olay yerinde yapılan inceleme sonucunda verdikleri rapora göre hareket etmeleri gerekmektedir. Aksi halde herhangi bir ödeme yapamıyoruz. Bu durumu istismar edenler oluyor. Hasarlar bizden kaynaklı ise bu konuda biz vatandaşa gereken yardımı yapıyoruz. Şuana kadar da bize bir müracaat geldi.” diye konuştu.

Sokak sakinlerinden Rauf Osmanoğlu ise televizyon izlediği esnada aniden bir patlama olduğunu belirtti. Zararlarının tanzim edilmesini isteyen Osmanoğlu, şöyle konuştu:

“Önce dışarıdan silah atıldı diye düşündüm. Oturduğumuz odanın elektrik tesisatı yanmaya başladı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Sigortaları kapatıp su ile çıkan yangına müdahale ettik. Ateşi söndürdükten sonra kokudan rahatsızlandık ve hemen kendimizi dışarı attık. Sokak aydınlatma lambalarının tamamı yüksek voltaj nedeniyle yandı. Henüz sebebini bilmediğimiz bir voltaj yükselmesi sebebiyle cihazlarımız bozuldu. Yetkililer topraklama hattı koptu diye bize bilgi verdiler. Evimin elektrik tesisatı başta olmak üzere elektronik cihazlarımız arızalandı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Üst katta oturan oğlumun ise televizyonu, uydu alıcısı ve diğer elektronik eşyaları arızalandı.”

iha
Yayın Tarihi : 20 Mart 2012 Salı 18:47:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?