4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAHRAMAN MARAŞ

Kara Fatma Hatun


Kara Fatma Hatun

Kara Fatma Hatun, Maraş yaylalarında yurt tutmuş Bozdoğanlı oymağı Beyinin kızıdır. Çok iyi ata biner, silah kullanır, değme babayiğitlere taş çıkartır, savaşlara katılırdı. Bir ara, Bozdoğanlı oymağı ile Ciritli oymağı arasında çıkan çatışmalarda tek başına yararlıklar göstermiş, karşısına çıkanları tepelemiştir.

Gelinlik çağına gelince, Kuşadası Muhafızı Kalender Paşa ile evlenmiş, ondan Süleyman adlı bir oğlu olmuştur. Kalender Paşa’nın 1821 yılında ölümü üzerine, delikanlılık çağına ayak basan oğlu Süleyman’ı yanına alarak Maraş’a gelmiş, yerleşmiştir. Bu sırada Cabaroğulları’nın Maraş’ı basmak üzere hazırlıklar yaptığı haberi geldi. Kara Fatma Hatun: 

“Cabaroğlu’nda yürek varsa gelsin de görelim. Karşısında beni bulacak. Onu, kan selinde boğmazsam, bana da Kara Fatma demesinler, diyerek oğlunu çağırttı.
Oğlum Süleyman. Kalk, aşık oynayacağına, silahlan. Kendini göstermen günüdür. Eğer benim oğlumsan, ercesine meydana çık, değilsen çek git” demiş,Annesinin bu sözleri üzerine cesaretlenen Süleyman arkadaşlarını toplar, Kapıçam’da Cabaroğulları ile çatışır. 

Savaşın kızıştığı bir sıra, Süleyman yaralanır, durumu, gerideki bir tepeden gözetleyen Kara Fatma Hatun, yıldırım gibi, oğlunun yardımına koşar. Er meydanına atılır. Cabaroğulları bu azgın dişi aslanın karşısında fazla dayanamaz, bozguna uğrarlar. Kara Fatma, zafer şenlikleri arasında Maraş’a döner. Bir süre sonra da, Osmanlı Padişahı, Kara Fatma’ya nişanlar gönderir, oğlu Süleyman’ı da Paşa yaparlar.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar