13
Haziran
2024
Perşembe
GÜNCEL

27 bin büyükbaş hayvan aşılanacak

Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçesi'nde 27 bin büyükbaş hayvanın şap hastalığına karşı aşılanacağı bildirildi.

İlçe Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimi Uğur Görür, ilçede ve bağlı köylerde bulunan tüm büyükbaş hayvanların şap hastalığına karşı aşılanması için çalışma başlatıldığını ifade ederek, "Ülkemizin AB'ye giriş süreci içerisinde olduğu şu günlerde AB'ye uyum yasalarının yüzde 40'ı tarım, hayvancılık ve gıda konularını oluşturmaktadır. Tüm uyum yasalarının içerisinde hiç kuşkusuz ki salgın hayvan hastalıkları ve kontrolsüz hayvan hareketleri çok önem arz etmektedir. Ülkemiz AB'ye üye olmadan önce hemen hemen her 10 hayvandan 1'inde görülen şap hastalığını topraklarından yok etmesi gerekmektedir. Eğer ülkemiz şap hastalığını temizleyemez ise AB'ye hiçbir şekilde et, süt ve bunların ürünlerini satamayacaktır" dedi.

Şap hastalığının Türkiye'de yaklaşık 630 milyon dolarlık bir ekonomik kayba neden olduğunun tahmin edildiğini vurgulayan Görür, "Çok ciddi bir ekonomik kayba neden olan şap hastalığıyla mücadele başta sağlıklı hayvanları aşılama ve hayvan hareketlerinin kayıt ve kontrol altına alınmasıyla önlenebilir. Bakanlığımız ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 kez büyükbaş hayvan varlığımızın tamamını programa alarak aşılamaktadır. Biz Elbistan İlçe Tarım Müdürlüğü olarak programa alınan 27 bin 105 baş sığır cinsi hayvanımızın 22 bin 350 başını ilkbahar döneminde aşılayarak yüzde 83 gibi yüksek bir oranda başarı yakaladık Besicilerimizi ilkbahar dönemi bu hastalıktan koruyarak gerek besicilerimizi gerekse ülkemizin milyonlarca dolar ekonomik kayba uğramasını engelledik" diye konuştu.

Elbistan'ın yaklaşık 5 bin işletmesi ve 30 bini aşkın büyükbaş hayvan varlığıyla Kahramanmaraş'ın ve bölgenin en büyük potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Görür, "Buna göre son yıllarda kooperatifleşme yoluyla edinilen düvelerle kurulan süt inekçiliği işletmeleri, ilçemizin standartlara uygun hayvan pazarı ve bakanlığımızdan ruhsatlı 1. sınıf mezbahane büyük rol oynamıştır. Bu durum ilçemizi bölgede bir hayvancılık merkezi haline getirmiştir. Bu nedenle de hayvan hareketlerinde büyük bir yoğunluk yaşanmaktadır. İşte tüm bu saydığımız nedenlerden dolayı şap hastalığı ile mücadele büyük bir önem arz etmektedir. Bu konuda ilçemiz besicilerinin ve tüm yetiştiricilerimizin bizlere yardımcı olmaları gerekmektedir. İlçemizde sonbahar dönemi şap aşılaması kampanyası 6 Eylül 2005 Salı günü başlayıp 31 Ekim 2005 Pazartesi günü son bulacaktır. 3 veteriner hekim ve 2 adet veteriner sağlık teknisyeni ilçemizin tüm köylerine ve beldelerine giderek programa alınan 27 bin sığırı aşılamaya çalışacaktır. Bu sonbahar döneminde, aşılanan hayvanlar kulak numaralarıyla tespit edilerek bilgisayar veri tabanına işleneceği için yetiştiricilerimizin elinde küpesiz hayvan da kalmamış olacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 15:00:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusuf kürşat yalçın IP: 81.214.184.xxx Tarih : 22.08.2008 20:44:24

benim işe ihtiyacım var yaklaşık 5 yıl elbistanda büyük baş besi ahırlarında çobanlık yaptım şuan da mersindeyim fakat buraya geldigime pişman oldum tekrar k maraş ve çevresinde bi besi işi arıyorum iki çocugum var evliyim 33 yaşındayım aslen elbistanlıyım telim 0542 761 52 97