13
Haziran
2024
Perşembe
GÜNCEL

Afşin-Elbistan çevre dostu

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden, Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin çevre dostu bir santral olduğuna dikkat çekerek, bu santralin bundan sonra yapılacak çalışmalara örnek olacağını söyledi.

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) Genel Müdürü ve Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Denetim Kurulu Başkanı Hacı Duran Gökkaya, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Başaran, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden, üyeler Gültekin Türkoğlu, Prof. Dr. Orhan Yeşin, İsmail Altun, Ülker Aydın, Tülin Keskin ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Sistem İşletme Dairesi Başkan Vekili Mustafa Demirci Afşin-Elbistan Termik Santarali'ni gezdi. Santralde incelemelerde bulunan heyete, Afşin Elbistan B Termik Santrali Tesis Müdürü Ali Rıza Köknal brifing verdi.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin tamamlanma aşamasında olduğunu belirten Köknal, "Santralimizin ekim ayı itibariyle kat ettiği yol, umulandan daha iyi bir değere sahip. Santralimiz kömürle çalışan santraller içerisinde en düşük maliyette enerji üretimi yapmaktadır. Çevreye saygılı olan santralimiz, Türkiye'de kurulu olan EÜAŞ kurumları içerisinde güç üretimi bakımından 1. sıradadır. Yapılan çalışma ve kat edilen mesafe göstermektedir ki B Termik Santrali kendisine düşen görevi en iyi şekilde icra etmiştir. Kısa bir süre sonra tamamen bitirilecek olan santralimiz enerji üretiminde Türkiye'nin büyük bir ihtiyacını karşılayacak güce sahiptir. 2005 yılı içerisinde santralimizin görevini fazlasıyla yaptığına inanıyoruz. 2006 yılı içerisinde de elde edilen değer geçen yıla oranla artacaktır" dedi.

B Termik Santrali Tesis Müdürü Ali Rıza Köknal'ın yaptığı sunumu dinleyen TETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Duran Gökkaya ise Türkiye'nin elektrik ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin gerçekten güzel bir çalışma ve özverinin sonucunda ortaya çıkarıldığının anlaşıldığını ifade ederek, "Kömürle elde edilen enerjinin maliyetinin düşük oluşu bizleri mutlu ederken, santralimizin enerji üretiminde çevreye zarar vermeden üretim yapması bizleri bir o kadar daha mutlu etmektedir. Yakın bir tarihte tamamlanarak açılması planlanan santralimizin açılışını, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Japon Prensi birlikte yapacaklardır. Santrallerimizin enerji üretiminde kullandığı kömürlerden arta kalan külün değerlendirilebilmesi için bölge halkı çimento fabrikası talebinde bulunabilir" diye konuştu.

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden de bir sivil toplum kuruluşu olarak, santrale davet edilmenin kendilerini mutlu ettiğini vurguladı. Özden, "Yapılan davetle birlikte Türkiye'de belki bir ilk gerçekleştirilmiş oldu. Bir sivil toplum kuruluşu bir santrale geliyor ve santralde teknik bilgiler veriliyor. Bu bilgileri göz önünde bulundurduğumuzda görülmektedir ki, çok büyük emekler harcanmıştır. Afşin-Elbistan B Termik Santrali, açıklamalardan da anlaşılacağı gibi bölgede bulunan kömür havzasını daha verimli bir şekilde nasıl kullanacağımızın göstergesi olacaktır. A Termik Santrali yıllar önce büyük bir heyecanla yapıldı. Bazı sorunlar yaşanmasına karşın A Termik Santrali kendisine düşen görevi yerine getirmiş, Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlamış ve önemli bir boşluğu doldurmuştur. Son sistemle yapılan B termik Santrali'nin devreye girmesi ile birlikte Türkiye öğrenme sürecini tamamlamış olacak. Kömürden elektriğin ucuz, çevreye dost olarak nasıl üretileceğini B Termik Santrali göstermeye başlayacak ve müteakip santralleler de bunu örnek alacaklardır. Bu muhteşem projenin tanıtılmasında bize düşen görevi yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 17:29:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?