2
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Mecliste gergin toplantı

Mersin İl Genel Meclisi'nde yaşanan sert tartışmalar, salona çevik kuvvet polislerinin çağrılmasına neden oldu.

İl Genel Meclisi, 7 Kasım 2005 tarihli 1. bileşimi 1. oturumunda 5 asıl ve 5 yedek il encümen üyesi seçimlerini gerçekleştirdi. Ancak CHP ve AKP Grup Başkan Vekilleri Aydın Dirik ve Hasan Sarıbacak, dün gerçekleşen toplantıda seçimin yenilenmesi için önerge verdi. Verilen önergeye MHP Grubu'nun tepkisi sert oldu. MHP Grubu'nun, seçimin geçerli olduğu ve yenilenmesinin yasalara aykırı olacağını belirtmesi ile başlayan tartışmalar, İl Genel Meclisi'nin bugünkü toplantısının iptaline neden oldu.

İl Genel Meclisi Toplantısı öncesinde Özel İdare Binası önünde bir açıklama yapan MHP İl Başkanı Mahmut Tat, partilerinin İl Genel Meclisi'nde 19 üyesi olmasına rağmen 25 oyla Şuayip Kırmızı ve Mustafa Çetinkaya'nın partilerinden il encümen üyesi seçildiğini, Meclis Başkanı Ali Erdinç'in ise buna karşılık CHP ve AKP grubu tarafından verilen seçimin yenilenmesi ile ilgili önergeyi oylamaya kalkarak yasal olmayan, antidemokratik bir uygulama yapmaya kalkıştığını söyledi.

Ali Erdinç başkanlığında yoklama ile başlayan İl Genel Meclisi, Erdinç'in seçimin iptali yönündeki önergeyi yeniden oylamaya sunacağını söylemesi üzerine gerildi. Erdinç, kendisine sunulan önergeyi reddetme yetkisi olmadığını, ancak bunun meclis üyelerinin oyları ile mümkün olacağını dile getirdi. Bunun üzerine tartışmalar devam etti. Söz alarak kürsüye gelen MHP Grup Başkanı Yunus Taşdelen ve Başkan Vekili Duran Kara, seçim sonuçlarının kabul edilerek tutanak altına alındığını ve yenilenemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine Meclis Başkanı Ali Erdinç, İl Genel Meclisi Başkanı olarak herhangi bir görüşü meclis üyelerine kabul ettirmek gibi bir görevi olmadığını, görevinin gelen önergeyi meclisin oylarına sunmak olduğunu belirterek, "Meclis olarak verilen önergeyi kabul edip etmemek sizlerin görevidir. Ben bana verilen görevi yapıyorum" diyerek, kendini savundu.

Konuşması sırasında bazı meclis üyeleri Ali Erdinç'i önergenin avukatlığını yapmakla suçlayarak, "Tarafsızlığını bozma" diye bağırdı. Meclis üyelerinin meclis sandalyelerinden Erdinç'le yaptığı tartışmalar zaman zaman meclis kürsüsüne kadar taşındı. Tartışmaların sürmesi üzerine CHP ve AKP grubu yeniden divana yazılı bir önerge ile güvenliği gerekçe göstererek oturumun kapalı yapılmasını istedi. Salonda gerginliğin artması üzerine Erdinç, sağlıklı bir çalışma ortamı olmadığı gerekçesi ile izleyicilerin ve basının salondan çıkartılarak, oturuma gizli devam edilmesini önerdi. Önerge, 17'ye 25 oyla kabul edildi. Erdinç, salonda bulunan sivil polislerden salonun boşaltılmasını talep etti. Ancak buna rağmen devam eden tartışmalar karşısında Meclis Başkanı Ali Erdinç tarafından oturum iptal edilerek yarına ertelendi.

MHP'li meclis üyeleri, salonu terk ettikleri sırada Ali Erdinç'i istifaya çağırdı. MHP Grup Başkanı Yunus Taşdelen, bu sırada gazetecilere bir açıklama yaparak, "Meclis başkanı siyasi bir partinin üyesi olduğu için tarafsızlığını kaybetti. 3 gündür meclis çalışmalarını kilitledi. Yönetmelik ve yasalar uygulanmıyor. Bunlar meclis başkanından kaynaklanan bir durumdur" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 18:15:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?