4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Sağlık Bakanı Akdağ Mersin'de

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanlığı'nın sağlık hizmetlerinde "paket fiyat" uygulamasını içeren tebliğiyle ilgili olarak vatandaşa aksedebilecek en ufak bir olumsuzluk bulunmadığını söyledi. Tebliğin tamamen Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın hizmet aldığı zaman fatura karşılığı yaptığı ödemelerle ilgili teknik bir düzenleme olduğunu belirten Akdağ, devlet hastanelerinde bu tebliğe dayalı vatandaştan herhangi bir para istenmesinin de söz konusu olmadığını bildirdi. 

Bir dizi inceleme, açılış ve toplantıya katılmak üzere Mersin'e gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, programına Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'u ziyaret ederek başladı. Vali Aksoy'dan kentteki sağlık hizmetleri konusunda brifing alan Akdağ, bakanlığının yaz çalışma programına başladığını, Mersin ziyareti öncesinde bakanlığın saha koordinatörlerinin ve uzmanların 3 gün boyunca Mersin'de çalışma yürüttüklerini, bu doğrultuda hazırlanan raporu öğleden sonra ele alacaklarını söyledi. 

Basın mensuplarının, Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı sağlıkta "paket fiyat" uygulamasını içeren tebliğinin tepkilere yol açtığını, özel hastanelerin "fark alırız" dediklerini kaydederek değerlendirme istemeleri üzerine, "Özel hastaneler daha önce fark almıyor muydu? Özel hastanelerin önemli bir bölümü uygulama başladığından itibaren zaten vatandaştan fark aldılar" diyen Akdağ, Maliye Bakanlığı'nın yeni tebliğiyle vatandaş açısından değişen hiçbir şey olmadığını belirterek, "Bu Maliye ile hizmet sunduğu kurumlar arasında yeni bir anlaşma modeli. Eskiden bir hasta muayene ediliyordu, altına yapılan bütün tetkikler de yazılarak fatura ediliyordu. Şimdi ise bütün tetkikler bu harcamaların içinde kabul edilerek fatura oluşturuluyor. Bir hasta yalnızca muayene edildiğinde bütçe talimatıyla ödenen para 15 YTL'ydi, şimdi yalnızca muayene edilmiş olsa bile 15 YTL ödenmeyecek. Ortalama rakamlarla Sağlık Bakanlığı hastanelerine 25 YTL, özel sağlık kuruluşlarına 30 YTL, bakanlığın eğitim-araştırma hastanelerine 40 YTL, üniversite hastanesine de 60 YTL ödenecek" şeklinde konuştu. 

En düşük fiyatın Sağlık Bakanlığı hastanelerine ödendiğine dikkat çeken Akdağ, buna itiraz etmesi gereken birinci kişinin de Sağlık Bakanı olması gerektiğini, ancak bu işin sürdürülebilir olması gerektiğini bildiklerini ve buna göre planlamalarını yaptıklarını anlattı.
Hastaneler olarak harcamaları vatandaşa yansımayacak biçimde kısmanın yollarını araştırdıklarını, gereksiz harcama kalemlerinden kaçındıklarını ifade eden Akdağ, meseleyi bu şekilde görmek gerektiğinin altını çizdi. Akdağ, "Vatandaştan Sağlık Bakanlığı'nın hiçbir hastanesinde bu yeni uygulamayla yeni 5 kuruş bile istenmeyecektir, bunu vurgulayarak söylüyorum. Bu uygulama vatandaştan 5 kuruş bile alınmasını gerektiren bir uygulama değil. Bu tamamen Maliye Bakanlığı, SSK, BAĞ-KUR ve hastaneler arasındaki faturalandırmanın teknik açıdan farklılandırılmış şeklidir. Hesaplamalar da yüz binlerce fatura incelenerek bunların ortalamalarıyla yapılmıştır. Bugün biz Sağlık Bakanlığı olarak bu rakamlarla hizmet vermeye devam ederken, birileri vatandaşa 'Yeni bir uygulama başladı, ben senden daha fazla para istiyorum' derse, bunun adına 'fırsatçılık' denir. Bu fırsatçılığa da kimse yeltenmemelidir, vatandaş çok iyi bir şekilde bunu anlayacaktır" diye konuştu. 

Basın mensuplarının, Mersin Devlet Hastanesi'nde vatandaşlardan 70 YTL para istendiğini söylemeleri üzerine Akdağ, "Böyle bir şey kesinlikle olamaz. Böyle bir uygulama yapılmışsa bu tebliğin iyi anlaşılamamış olmasından ortaya çıkan bir yönetim problemidir. Bu yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak için dün bir genelge yollayarak kesinlikle vatandaştan böyle bir talepte bulunulmamasını bütün sağlık kuruluşlarımıza anlattık. Vatandaşlar para ödedilerse o hastaneden gidip paralarını geri almalılar. Bizim 905 işletmemiz var, herhangi bir işletme hata yapmışsa kendi hatasını telafi etmek zorundadır" dedi. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, valilik ziyaretinin ardından gittiği Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl Başkanlığı'nda da aynı konuya değindi. Bakan Akdağ, buradaki konuşmasında hükümet olarak insan odaklı siyaset yaptıklarını söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2006 Cumartesi 12:47:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
BEKTAŞ ADIGÜZEL IP: 85.98.55.xxx Tarih : 9.07.2006 14:31:17
sayın bakanım sağlık çalışanlarının umarım çektiği rezilliğin farkındadır tedavi için gittiğimiz devlet hastanelerinde sıra ve kuyruklarda beklemekten insanın hastalık derecesi dahada artmakta sağlık bakanlığı uyuyor personel çıkmazda insan potansiyelini hastaneler kaldırmıyor yeni hastaneler gerekiyor özellikle mersin gibi kozmopolit şehirlere yeşil kart veriyor iyi güzel ama verdiği kişi bakanlıktan zengin tabiri caizse anlayacagınız milletine bakmayan bakan şehrimize gelmişde ne olmuş hoş gelmiş ama icratsiz gelmiş ve bir bakmışız gitmiş aynı sorun devam bende bir vatandaş olarak yazmaya devam edecem.