22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Eğitime Japon desteği

Mersin'in Tarsus İlçesi'ndeki Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi'nde, Türk - Japon iş birliği ile başlatılan proje kapsamında Endüstriyel Otomasyon Teknoloji Bölümü açıldı.

Açılan bölümü incelemek üzere Tarsus'a gelen Japonya Uluslararası İşbirliği Ajans Yetkilisi Yasoho Suzuki, Ticaret ve Sanayi Odası'nda Tarsus Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi yetkileri ile görüştü. Toplantıda ilk konuşmayı yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü, "Tarsus Türkiye'de ilklerin şehri olmuştur, bu nedenle birçok alanda gelişmenin ilk adımları Tarsus'ta atılmıştır. Türkiye'de, ilk Ticaret ve Sanayi Odası burada kurulmuştur. İlk elektrik enerjisi Tarsus'ta üretilmiştir. İlk buharlı traktör de Tarsus'ta kullanılmaya başlanmıştır. Bu ilklerin arasına şimdi de Türk-Japon işbirliği ile Tarsus Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi'nde açılan Endüstriyel Otomasyon Bölümü eklenmiştir. Burada verilecek eğitimden geçecek öğrencilerimizin ülkenin ilerlemesinde katkıda bulunacak üretimimiz bu sayede gelişecek. Teknolojik bilgileri sayesinde teknik ve kalifiye eleman sıkıntımızı gidermiş olacağız" dedi.

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajans Yetkilisi Yasoho Suzuki ise, amacın, bilgisayar ve robot teknolojisi konusunda ve özellikle endüstriyel otomasyon alanında öğrenciler yetiştirmek olduğunu kaydederek, "Sanayinin endüstriyel teknoloji alanında şiddetle ihtiyaç duyduğu kaliteli orta seviye teknik ara eleman ihtiyacının karşılanmasını sağlayabilen, şu andaki mevcut eğitimden çok daha kaliteli ve yüksek seviyede teknik bilgisini iç mesleki eğitimi tanıtmaktır. Eğitimin özelliğini, öğrencilerin, sanayinin geniş tabanlı çeşitli dallarında katkı sağlayabilecek şekilde daha pratik çok yönlü mühendis özelliklerini kazandırabilen, eğitim almalarını sağlamaktadır. Bu sebepten, mezunlar sanayinin çeşitli alanlarında kolaylıkla istihdam edilebileceklerdir. Yeni bölümün eğitim sistemi şu ana kadar verilen eğitim sisteminden çok daha yüksek seviye ve geniş tabanlı eğitim konularını kapsamaktadır. Teknik açıdan düşünecek olursak, verilen eğitimin, üniversite mühendislik fakültesinde verilen eğitimle aşağı yukarı eş değerde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak verilen eğitim orta öğretim dengi eğitiminde uygulanmasından dolayı, öğretme metotları üniversite eğitiminden farklı olarak akademik eğitim yerine uygulamalı eğitim üzerinde yoğunlaşmıştır" şeklinde konuştu.

Tarsus Anadolu Teknik Lisesi Müdür Yardımcısı Halim Çelik de, toplam 60 öğrencinin kazandığı Endüstriyel Otomasyon Teknoloji Bölümü'nü ilçede 42 öğrencinin tercih ettiğini, değişik şehirlerden ise 18 öğrencinin bu bölümü seçtiğini söyledi. Çelik, tercih yapan öğrencilerin kayıt yaptırmamaları durumunda, bu bölüme diploma notu 4.50 olan öğrencileri yedek kontenjandan alabileceklerini vurguladı.

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajans Yetkilisi Yasoho Suzuki ve beraberindekiler, Tarsus Anadolu Teknik Lisesi'ndeki bölümü inceledikten sonra Seçil Kauçuk, Berdan 2 ve Trakya Cam fabrikalarını ziyaret ederek konu ile ilgili iş potansiyelini araştırdı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2005 Çarşamba 18:10:16
Güncelleme :24 Ağustos 2005 Çarşamba 18:17:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?